четвртак, 15. децембар 2011.

Празник св. Филарета новог исповедника - ФИЛАРЕТОВДАН

Целивајућа икона са делићем митрополитског клобука св. Филарета и ковчежићем са делом епитрахиља  светитеља

Преосвећени Владика Акакије за време јутарње службе

За певницом деца поју похвалне песме светом оцу нашем Филарету

Света архијерејска литургија, "мали вход"

"Господи, Господи призри с небес и вижд и посјети виноград сеј и утверди и, јегоже насади десница твоја."

Јеванђеље

Беседа 

"Велики вход"

Архијерејско благосиљање тросвећником и двосвећником

Колач и кољиво за светог оца нашег Филарета новог исповедника

У име школе "Св. Филарет" колач ломи Николај Фјодоров 

Празнична трпеза љубави


После празничне службе и трпезе похађачи школе при Новостјеничком манастиру "Св. Филарет" у част њихове школске славе одржали су пригодну приредбу 


Драги читаоци, као што видите из приложених фотографија у нашем манастиру је на веома свечан начин торжествено прослављен ново-канонизовани светитељ - Нови исповедник вере православне светитељ Филарет митрополит Њујоршки, Првојерарх Руске Заграничне Цркве. Његово Преосвештенство Владика Акакије је у беседи о неизрецивом значају овог новог великог светитеља нагласио да је свети Филарет нова Слава не само Истинског Православља уопште, него нарочито наше Српске ИПЦ и сестара Новостјеничког манастира на челу са нашом настојатељницом Мати Ефросинијом јер смо ми од самог почетка нашег исповедничког пута одвајања од званичне Београдске патријаршије молитвено призивале (и дан данас свакодневно призивамо) светог Филарета узевши га на такав начин за нашег заштитника. Владика је на крају беседе подсетио на многобројна чуда која су се дешавала молитвама светога, а која су се десила у оквирима наше Српске Цркве.

Потрудићемо се да што скорије Владикину беседу пренесемо у целини.

Нека свима нама истинским православним хришћанима новопрослављени светитељ Божији Филарет у ова веома смутна времена велике отпадије буде добри и милостиви заступник пред престолом Божијим, а онима који се још увек налазе у општењу са екуменистичком Београдском патријаршијом нека им буде одигитрије, тј. путеводитељ ка, од овог света скривеној, пустињи спасења - Истинском Православљу!

7 коментара:

Анониман је рекао...

Све похвале фотографу!

serbiantrueorthodox је рекао...

Светлописац је овога пута била попадија Јефимија.

Анониман је рекао...

Помаже Бог,
Предивне фотографије које говоре о ЖИВОЈ АПОСТОЛСКОЈ ЦРКВИ....
ДА ЛИ ЋЕ ИСТИНСКО ПРАВОСЛАВЉЕ ОСВАНУТИ И У БЕОГРАДУ? ИМА НАС МАДА СМО У КАТАКОМБАМА АНОНИМНОСТИ.Сваки разговор о Вама изазива у официјелној цркви прогон онога ко би се усудио да било шта да о Вама да каже афирмативно.

С ПОШТОВАЊЕМ ваш брат зоран из Новог Београда

манастир Нови Стјеник је рекао...

Бог помогао!
У вези истинског православља у Београду: Наш Владика Акакије интезивно ради на томе да се за територију Београда што пре оспособи храм за богослужење. Ради се на пројекту "Утешитељево" за кога је ове године купљена земља у околини села Раље (неких тридесетак км од центра Београда). Погледајте тако што ће те у претраживач укуцати следећу веб адресу: www.uteshiteljevo.blogspot.com

На спасење брате!

Анониман је рекао...

Додао бих и следеће:
У временском периоду од 1959-1963 године у Београду у улици Скендер Беговој близу Душанове у једној дворишној зградици било је једно мало монашко братство. Живели су ту један стари монах и три старе монахиње. Имали су чак у дворишту и мало црквено звоно. Нисам их никада виђао у Цркви Светог Александра Невског нити у Цркви Ружици-Свете Петке на Калемегдану. И дан данас се питам ко су били ти монаси, али се сећам да су они одбацивали ''комунистичку јерархију''. Тада сам био дете, основац и сада жалим што их нисам никада питао ко су они заправо, мада смо били комшије..Убрзо су се представили у Господу..Можда су и они били по Духу Светом Истински Православци као што сте и Ви и ми ''катакомбални неорганизовани богомољци'' којих више и нема у Београду.
Остало нас мало који памте те Духовне хероје у то време страшног гоњења.
Препоручујући се Вашим Молитвама
Грешни брат Зоран са Новог Београда

serbiantrueorthodox је рекао...

Да, засигурно је било таквих хришћана у Србији. Зна се за још пар оваквих појединачних примера, а о којима је сведочанство дошло до нас. Ко зна колико има таквих примера за које ми не знамо.
Сетимо се светог Пророка Божијег Илије Тесвићанина: "Ревнујући поревновах веома за Тебе, Господа Сведржитеља, јер синови Израиљеви оставише завет Твој, жртвенике Твоје развалише, и пророке Твоје побише мачем; и ја остах сам, па траже душу моју да ми је узму. - А Господ, тешећи Илију у његовој тузи, откри му да није сав Израиљ одступио од њега, него Он има седам хиљада тајних слугу Својих који не преклонише колена своја пред Валом."

Дивна Ирина је рекао...

Молитвама и заступништвом овог великог светитеља пред Богом ја сам излечена од опаке болести и то тако што сам се помазивала уљем из кандила које је стајало испред његове иконе које сам добила из манастира Нови Стјеник, уједно сам читала акатист и молитву Светом Филарету, помазивала сам се и уљима других светитеља али Бог је тако уредио да баш на дан кад се прославља Свети Филарет Вознесенски 14.децембра 2010. године да имам заказан преглед и где у извештају доктор наводи да нема трага болести (ја тада нисам знала да се у тај дан прославља Свети Филарет да је одлучено да се у тај дан слави пошто се пре славио кад и свети Архангел Михаило тек након неколико дана сам сазнала да се у тај дан слави Свети Филарет тако да је Господ и потврдио и сам датум прослављења светитеља и његово чудотворство). Бог је благоизволео да чудотворним исцељењем мене прослави Светог Филарета што је била и моја жеља јер су други светитељи којима сам се молила и помазивала њиховим светим уљима већ дуго година осведочени чудотворци и светитељи (Свети Нектарије Егински,Свети Василије Острошки, Свети Сергије Радоњешки) па сам хтела да баш Бог и преко мене прослави Светог Филарета Исповедника и Чудотворца. Благословен Бог, који не одврже молитве моје и не остави ме без милости своје. Слава и хвала Светом Филарету исповеднику и чудотворцу. Слава Христу Који те прослави, слава Ономе Који кроз тебе свима даје исцељење. Слава Богу и хвала за све! Амин.
Свети Филарете (Вознесенски) Нови Исповедниче Истинског Православља и Чудотворче, моли Бога за нас. Амин!