понедељак, 5. октобар 2009.

ПОСЕТА СЕСТРИНСКОМ МАНАСТИРУ - ЛЕСНА


МАНАСТИР РУСКЕ ЗАГРАНИЧНЕ ЦРКВЕ
ЛЕСНА
Француска, Провемонт



Мати Ефросинија и нас четири монахиње тек што смо се вратиле из посете нашем сестринском Светобогородичином манастиру Лесна у Француској. На позив Леснинског сестринства допутовали смо тамо у петак 25. септембра како би смо биле на празнику чудотворне Лесненске иконе 4. октобра. Манастир Лесна је један од ретких манастира Руске Заграничне Цркве који није пошао путем уније са Московском Патријаршијом. Присајединили су се Руској Истински Православној Цркви чији је првојерарх Архиепископ Омски и Сибирски г. Тихон.
Photobucket
Председник Синода Руске Истински Православне Цркве Архиепископ Тихон на празничној служби у манастиру Лесни

Манастир Лесна је данас центар Истинског Православља у Западној Европи, за Руско Заграничије можда и за цео свет. Руске владике на челу са Владиком Тихоном вратиле су се са Сабора из Грчке у понедељак  (28. септембра) заједно са о. Акакијем. Следећи дан, у уторак, после изношења утисака са Сабора из Грчке, отац Акакије је замољен да каже неку реч о Истинском Православљу у Србији.
Photobucket
Јеромонах Акакије говори пред Руским Архијерејима и Лесненским сестринством
Photobucket
Владике Вењамин, Тихон и Гермоген
После његовог излагања које су сви слушали са великим интересовањем, о. Акакије је у име Новостјеничког сестринства поклонио Лесненској игуманији икону св. Саве Првог Архиепископа српског, иначе рад иконописачке радионице нашег манастира. Уз икону је предан и украсни пешкир једна од првих рукотворина изатканих на нашем разбоју за ткање.
Photobucket
Photobucket
Лесненска игуманија Макрина, монахиња Ефросинија Лесненска са гостима из Србије. Поклон икону држе лесненска игуманија и наша мати Ефросинија Новостјеничка
Поред Лесновске чудотворне иконе имали смо прилику да се поклонимо и благоухајућој иконе Богородице, копији Монтреалске мироточиве иконе која је неизрециво све време благоухала.
Photobucket
Две чудотворне иконе - велика утеха и велики благослов за све нас који смо се пред њима молили
Утисци познаства са Лесненским сестринством као и наш боравак овде су неописиви. Толико за сада. Ако Бог да ускоро ћемо поставити на „Стјеничанки“ опширнију и детаљнију причу о овој нашој посети са више фотографија, а у сарадњи са нашим пријатељима припремамо и видео репортажу.
Photobucket
Леснинске сестре за певницом и њихово чувено Леснинско појање
Photobucket
Мати Ефросинија са Руским Архијерејима Тихоном и Гермогеном
Photobucket
Отац Акакије на Лесненском језеру, месту на коме је волео да проводи време, пеца и плови чамцем светитељ Филарет Вознесенски

ИСТОРИЈСКИ ФОТО ПОТСЕТНИК
свети Филарет весла
Свети Филарет на Лесненском језеру
igumanija Makrina i sv. Filaret
Данашња Лесненска игуманија Макрина са св. Филаретом Вознесенским

4 коментара:

DR је рекао...

Slava Gospodu!
Veoma mi je drago i nekako mi je srce puno dok sam citao ovaj tekst i gledao fotografije.
Iskreno se nadam i verujem da dolaze bolji dani za IPH Srbije.
Dejan.

grufic је рекао...

Прелепо, Радост је велика у срцима сваког Православца када гледа ове слике из Лесне. Православље још увек тиња у савременом човеку, поред ових људи који сами себе ради човечанства жртвују!

манастир Нови Стјеник је рекао...

Речи и фотографије не могу да опишу сву благодат која је током наше посете Лесни прожимала све нас. Познаство са монахињама и верницима РЗЦ и РИПЦ је једно богато искуство Руске традиције Истинског Православља, потпуно другачије од оне Грчке. Нама Србима засигурно више прија Руска топлина и Руска Истински Православна традиција која душу доводи до потпуног духовног потреса.

Unknown је рекао...

Прелепо. Топле руске душе лако освајају србску простодушност. Слажем се са браћом која су изнад коментарисали. Има православља и срце нам је пуно док упијамо благодат Ваше посете светој обитељи Лесне.