среда, 9. септембар 2009.

МАНАСТИРСКЕ РУКОТВОРИНЕ


Нова рукодеља - Ткање на разбоју
У наш манастир је стигао разбој за ткање и самим тим је отпочео рад на новој рукодељи. Истина, све око тога иде веома полако али у сигурном правцу да ткање поред иконописа постане главна КРЕАТИВНА монашка рукодеља у нашем манастиру. Мноштво сезонских спољашњих послова једноставно тренутно не допуштају потпуно заузимање око рада на КРЕАТИВНИМ рукодељама.   
Благодарећи нашем пријатељу Стеви из Новог Сада наш манастир је добио ову чудну древну направу без које је некада давно било тешко замислити производњу тканина и платна.





Иначе он је и творац овог правог ремек дела столарског заната - РАЗБОЈА који је иначе дуго времена био дат на коришћење у Удружење Ткаља Новог Сада (КЛИКНИ!) (које су га као репрезентативни експонат носиле чак до Француске Flavigny sur Ozerain на први европски сајам ткања).
Такође, помоћ од суштинског значај указала нам је и госпођа Мирјана Марковић, професор у пензији, која је данас једна од најпознатијих ткаља у Србији, па и шире.  
Она је ауторка јединствене књиге на ту тематику у Србији која је недавно угледала светлост дана: Покренимо нити научимо ткати (Кликни!). Ова књига Мирјане Марковић написана је на основу ауторкиног дугогодишњег личног ткачког искуства и педагошког рада на преношењу знања о вештини ручног ткања.
Сам наслов књиге ''Покренимо нити - научимо ткати'' својом оригиналношћу даје топао призвук и позива нас да приступимо учењу овог древног заната.
Захваљујемо помоћи ових добрих људи и молимо се богу да благослови ову нову рукодељу.
Photobucket
Куповином ових наших будућих монашких рукотворина: торбица, јастука, тканица итд. помогао би се наш манастир, а наши гости, ходочасници, верници и пријатељи би имали лепу успомену- сувенир који би красио њихове домове или би евентуално био веома леп поклон.
Слава Богу! 

 

4 коментара:

Огњен НС је рекао...

Е баш леп пост, ја сам поносни саучесник у прављењу овог разбоја и морам признати да сам одушевљен што Новостјеничко сестринство почиње са ткањем, сад остаје само да гледамо како напредују у овој старој Српској вештини.

Unknown је рекао...

Кад ће да заживи ткање? Другим речима кад можемо да наручимо нешто из Вашег програма ткања?

Анониман је рекао...

Лепо :)

Анониман је рекао...

Drage moje sestre,torbe su tako mastovite.Interesuje me cena i gde mogu da kupim.