недеља, 06. септембар 2009.

МАНАСТИРСКИ МЕД

НАШИ ПРВИ МЕДНИ ПРИНОСИ

Photobucket

Уз помоћ Божију пред крај прошле године добиле смо две кошнице које су ово лето дале обилан мед, са обзиром да смо ми у пчеларењу апсолутне почетнице број тегли меда премашио је свака очекивања. Прва и друга паша дала је свеукупно педесет и нешто кила врхунског ливадског планинског меда.

Photobucket

Лево је тегла меда са прве (мало светлији), а десно са друге паше (много тамнији)

Неколико пчелара професионалаца  који су нам у том благословеном послу помагали за наш мед нису имали речи похвале. Кажу, независно један од другога, да је то најбогатији и најлековитији мед који су они до сада видели. Чисти ливадски (са хиљаду метара надморске висине) тамни и густи мед пчелама вредно покупљен са безброј разноврсних лековитих травки којих су планинске ливаде препуне.

Photobucket

Густ и прегуст. Прејаког засићујућег укуса. Више од две - три кашике тешко да би неко могао да поједе. Лек из Божије апотеке.

За сада ће овај медни принос задовољити манастирске потребе, али у будућности планирамо да број кошница повећамо, тако да ће овај Новостјенички мед моћи и да се купи.

Photobucket

Освећење меда извршио је наш духовник јеромонах Акакије. 

Photobucket 

Иначе мати Ефросинија је главни пчелар. Поносно показује прве приносе врхунског високопланинског, манастирског меда

+ + +

"...и небеским благословом својим благослови и освети саће и пчеле и мед њихов, и дај му најсавршеније благодатно дејство, да би сваки, који куша од њега, прими га и једе, стекао добро здравље, и заситио се храном и испунио сваким добром..." (одломак из молитве за освећење меда)

1 коментар:

Анониман је рекао...

Može li se taj med naručiti ?
wmz.ruma@gmail.com