среда, 9. септембар 2009.

КОЗЕ, КОЗЈЕ МЛЕКО И КОЗЈИ СИР

ПЛАНИНСКО КОЗАРСТВО
Од недавно у Баштенском скиту Часног Крста, чувају се три козе.
Са њиховим доласком почела је и производња козјег сира. На манастирској трпези сада се мрсним данима може чешће видети сир, и то какав сир?!
Сир се прави по влашки, онако како се од давнина правио у овим планинским пределима. Ево неколико фотографија на ту тему: 






Неколико речи о козјем млеку:
ПОЛА ХРАНА - ПОЛА ЛЕК
Козје млеко је погодно за третмане астме, екцема, мигрене, стомачних проблема.

Козје млеко има око 1% више масноћа( око 4,4%) него необрано кравље млеко.

Како то да масноће из козјег млека не делују на повећање холестерола у крви, а оне из крављег чине то и тако представљају опасност по здарвље?

Масноће из козјег млека се разликују од масноћа у млеку других преживара.

Оне су састављене од крпица мањих промера око 3-4 микрона па се због тога лакше растварају ферментима и лакше варе.

Лако се вари и казеин, беланчевина из козјег млека, јер је после сасирења у желуцу мекши, него онај из крабвљег млека, зато и сварљивији.

Беланчевине из козјег млека су сличне онима у женином.

Поред тога у козјем млеку има више минерала и витамина корисних за здравље, него у крављем млеку.

Хармоничном деловању на здравље допринси и погодан однос калцијума и фосфора у козјем млеку.

Када се све то заједно узме у обзир козје млеко је заиста пола храна пола лек.

Некада, када је туберкулоза која и данас прети, била водећи здавствени проблем попут рака, козјим млеком се сузбијала ова болест.

С обзиром на његов свеукупни састав који се разликује од састава млека других сисара и позитивна искуства у вези са његовом употребом, од давнина се ово млеко препоручивало као одлична храна помоћу које можете повећати отпорност организма против свих болести.




Скупљање сена за тешке планинске зиме:





1 коментар:

Koziji sir је рекао...

Kozije mleko i koziji sir su izuzetno zdrave stvari! Tekst je odlican