четвртак, 10. јун 2010.

КРАЈЕМ МАЈА МЕСЕЦА ОТПОЧЕЛА СЕЗОНА МАНАСТИРСКИХ ГРАЂЕВИНСКИХ РАДОВА - "ЛЕТО - 2010"

Готово цео мај месец пратиле су упорне кише, оркански ветрови и веома хладно време, тако да је планиран почетак грађевинских радова у нашем манастиру веома окаснио. Цела Србија је била захваћена том метеоролошком, може се слободно рећи, непогодом. У планини је ова непогода била куд и камо јача и силнија тако да смо по први пут доживели не баба Марту него баба Мају и то са снежном вејавицом и орканским ветровима који су дивљали и неуморно, до изнемоглости млатили младо светло зелено лишће које се ковитлало у ваздуху као у сред јесени.

Када се мај приближио крају без обзира на кише које нису престајале донесена је одлука да се без обзира на све започне са пословима. Убрзо се окупила и прва екипа трудољубаца, а одмах потом су отпочели да стижу и први камиони грађевинског материјала. Камиони су наравно могли да дођу само до краја макадамског главног пута на неких три километара пред манастир јер се шумски пут претворио у веома опасан клизав , за камионе непроходан блатњави коридор. Није било избора сав материјал се истоварао, у манастирску тракторску приколицу опет утоварао, а у манастиру опет истоварао. Та радња која се у недоглед понављала готово увек је била праћена макар и малом кишом - ромињањем. Почело се од споредних али важних ствари: улазни зид и манастирска капија као и дрвени дом за госте или раднике. Ти послови и јесу својеврсно загревање пред главни планирани порејекат проширења животног простора. Тмурни временски услови и претоварање материјала деловали су депримирајуће све док коначно није грануло право јунско сунце (са јунском жегом), а планина се разиграла у свој својој младалачкој летњој раскоши. У свему овоме нови манастирски трактор се показао као неизоставни извођач готово свих врста тежачких послова тако да смо се сви запитали како је могуће да смо без њега до сада уопште и функционисали?
У сваком случају СЛАВА БОГУ! Почело је!


Рад на зиду са манастирском главном капијом
Пренос материјала олакшан новим манастирским трактором
Земљани радови
При припреми терена корен одсеченог дрвета се показао непотребан
Припрема материјала за изградњу дрвеног дома за госте и раднике
Припрема дасака
Хидро изолација
Већина сестара била је укључена у овај посао
Чика Стева као главни мајстор за дрвене радове
Трећа смена
Радило се и до у дубоко у ноћ
Полако ничу зидови
Уграђене обрађене даске

Завршни радови изолације и постављања гипсаних плоча



Унутрашњост гостинске дрвене куће са војним креветима на спрат. Капацитет: 8 лежаја
Трактор често силази по за градњу потребну воду са манастирског извора где је ископан мали базен
Отац Акакије је врло брзо постао вичан тракториста
Када су се путеви просушили све је било лакше - шлепери сада долазе до самог манастира.
Копање нових темаља. О. Стефан и монах Зосима


"Три пута мери једном сеци", Чика Миша као надгледник радова

Попадија Јефимија на радном задатку

Нова крава. Даје 15 литара млека на дан

Отац Акакије је почео сам да зида
Камени зид од Микуљског камена, дело о. Акакија


У јеку радова.

Сестре са првим трудбеницама - Попадија Јефимија и младе новосађанке

Зидање шумског тоалета за госте. Идеална прилика за вежбање зидања коју је о. Акакије и искористио.
У послове су била укључена и деца

Симеон и Јован на радном задатку
Техничка вода се доносила и са оближњег потока
Нова приколица са опцијом киповања је и те како олакшала послове

Монах Нифонт на грађевини
Манастирске трудбенице у кухињи преузеле су огромни терет спремања хране за велики број радника

Главна манастирска капија од фасадних цигала полако али сигурно ниче у висину
У исто време се ради на два пројекта са две групе зидара 
Последњих неколико фотографија су накнадно додате у складу са током радова. Јул месец је лепим временом заиста послужио мајсторским екипама које су преузеле изградњу главне улазне капије и надоградње конака. Радило се буквално од самог јутра па све до заласка сунца пуном паром све до пред сам крај јула месеца када је направљена пауза од неколико дана - до светог пророка Илије.

ОБАВЕШТЕЊА

МАНАСТИРСКИ(Е) ТРУДБЕНИЦИ(Е)
Користимо ову прилику да позовемо све оне који су заинтересовани да кроз физичку помоћ узму учешће у овогодишњим радовима којих има на претек. Манастиру су потребни добровољни трудбеници како мушки тако и женски. У вези детаљнијих информација обратите нам се на манастирску Е-пошту.

МИКУЉСКИ ЛЕТЊИ ПРАВОСЛАВНИ КАМП и ГОРСКА ДЕЧИЈА ВЕРОНАУКА 2010.
Већ традиционални Микуљски летњи православни камп и Горска дечија веронаука ове године због мноштва радова остају под знаком питања. У вези овог питања сви заинтересовани биће у што скоријем временском периоду обавештени.

1 коментар:

ЈОВАН БАТАЈНИЧКИ је рекао...

Нови Стјеник својим постојањем и животом сведочи да истинско православље као истински смисао човековог живота, као истински иѕвор човекове радости и среће,може донети свој плод тамо где се живот ѕаснива на Истини, Вери и Љубави.Дајмо свој допринос како би ова светиња у будућности била светионик многима који у тами овог века траже истински смисао живота и непролаѕну радост!