среда, 7. април 2010.

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО 2010.



На Велику среду је пут коначно пробијен манастирским теренцем и тиме је за Микуљско сестринство званично окончана зимска блокада. Ради сигурнијег и лакшег извршења овог задатка наши пријатељи из околине Деспотовца су потерали PINC GAUER који је први пртио пролаз кроз заостали снег. Том приликом су пристигли и први гости.

Војно возило PINC GAUER и поред веома лоших гума испунио је наша очекивања. Иако не без потешкоћа, полако али сигурно пробијао је доста тежак влажан збијени снег.

Величанствена богослужења светих спасоносних страдања Христових  веома реално и надасве потресно пред нама су живо смењивала јеванђељске догађаје: Тајну Вечеру, издајство Јудино, молитву на Маслинској гори, хватање Господа Исуса, Петрово одрицање, ругање Господу Исусу, суд над Њим, Голготу и Крсну смрт.



Малу скромну плаштаницу целивали смо са великим страхом као само погребено тело Господње


Напослетку је дошла Велика Субота. Велике тајне у себи садржи овај велики дан. Док смо телесно сахрањивали Господа Исуса, умом смо, дивећи се, пратили да је са разбојником у исто време био Он и у Рају, а уједно је сишао и у Ад са божанском својом душом. Натприродно уз све то знали смо да је Он у исто време и са Оцем и Духом седећи са Њима као Бог неограничен и беше свуда. Споља гледајући погребење Господње је једна од најпотреснијих и најупечатљивијих служби која чак и најбезосећајније срце не може оставити равнодушном. Садржај Статија које се умилно и тужно певају пред гробом Господњим – Плаштаницом, тамне свештеничке одежде, свеће у рукама, све то дубоко потреса сваку христољубиву душу док у ноћи одјекују ови и слични њима стихови:  

Животе Христе, у гроб си положен био, и смрћу својом смрт си уништио, и источио си живот свету.

Једина од жена, без болова родих Те, Чедо, а сада као Родитељка неподношљиве болове трпим због страдања твога говораше Чиста.

Не ридај за мном мати, јер ево страдам, да бих ослободио Адама и Еву.

Потом је следио тужни трократни опход око цркве са плаштаницом уз полагано ударање у звоно. Планина је саображавала догађајима. Ту ноћ је дошло до наглог захлађења и почео је да дува јак ветар.

Опход плаштанице по хладноћи и јаком ветру


Следећу ноћ (субота на недељу) у поноћ ветар се смирио. Уз прерадосно појање: „Васкрсење Твоје Христе спасе, ангели поју на небесима и нас на земљи удостој да те чистим срцем славимо“ уз звоњаву свих звона текао је трократни опход који се зауставио пред самом вратима

Христос васкрсе из мртвих,
смрћу смрт уништи,
и свима у гробовима живот дарова.

храма где је отац Акакије у златној одежди први запевао тропар васкрсења „Христос васкрсе из мртвих...“ и торжествено крстообразно знаменовавши врата храма отворио их после чега смо сви ушли у претходно припремљени храм преиспуњен миомирисом тамјана који је блистао од мноштва свећа са свећњака и полијелеја који се окретао.

 ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Тако се васкршња служба наставила у свој својој радости и величанствености где су постојано одјекивали васкршњи поздрави оца Акакија: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! На које смо сви присутни испуњени неописивом радошћу и благодаћу свом снагом одговарали: ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ! Желеле би да се не прекину ти блажени тренуци, да се свагда продужују ноћ и дан Свете Пасхе – Васкрсења Христовог. Као апостоли на Тавору спремне смо да ускликнемо: Господе добро нам је овде бити!

Ово је дан којега створи Господ, узрадујмо се и узвеселимо се у њему!

На крају литургије дељена су благословена васкршња јаја.


Сви присутни су се причестили, а потом је у манастирској трпезарији следила трпеза љубави и куцање васкршњим јајима. 



Непрестано су се смењивали сви они који су желели да звоне на звона тако да је планином одјекивала звоњава готово целог тог дана са малим паузама. 



Тог дана време је било предивно, сунчано и без дашка ветра тако да смо сви већину дана провели напољу, а неки су се чак пењали на Микуљски камен. 

На васкршњем сунцу са домаћим животињама
Са Микуља је одјекивало: Христос Воскресе!


Једно јаре попело се на оца Акакија уз најозбиљније покушаје да му скине капу. На радост деце на крају је успело 

Све ове Васкршње радости наставиле су се и следећих дана Светле Седмице са свакодневним литургијама и свакодневним причешћивањем.

Свим нашим пријатељима и читаоцима блога „Стјеничанка“ честитамо празник над празницима светло Васкрсење Христово радосним победничким поздравом: 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

1 коментар:

Unknown је рекао...

ВАИСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ,МИЛЕ МИКУЉСКЕ СЕСТРЕ !!!!