понедељак, 29. март 2010.

У СУСРЕТ ВАСКРСУ

 Око самог манастира снег се отопио
У борби са пролећем снег и даље одолева

Васкрс се приближава, а Микуљ је и даље недоступан. 

Иако се на отвореним местима снег готово отопио, у шумама, сенковитим усецима и на великом делу пута који је окренут северу он и даље пружа јак отпор силно надолазећем пролећу.

Ово је за комуникацију најтежи период у години када се не може ни доћи ни отићи, нити теренцем нити моторним санкама. Сви покушаји да нека машина пред Васкрс отвори пут су пропали. 

Ево почела је и Страсна седмица – недеља светих спасоносних страдања Христових и припреме за празник над празницима – Светло Васкрсење Христово. Најављени гости су у неизвесности хоће ли моћи доћи у манастир, па је о. Акакије морао сићи пешке преко Оштрог Камена све до Винатовачког крста (12км) одакле га је о. Стефан превезао до Деспотовца како би организовао неки специјални превоз или евентуолно уклањање заосталог снега који спречава нормалну комуникацију. Неки од гостију су дошли чак из Русије ни мало неслутећи да ће у Србији затећи снежне препреке.

Ипак, после толико дуге снежне блокаде сестрама је лакнуло. Око манастира (како видите на горњој слици) снега готово да и нема, сунце и пријатне температуре су све чешће, те се поред дугих богослужења стиже нешто и поспремити. 


Доказ да ипак долази пролеће
Дугоочекивана шетња по сувом тлу
На неким деоницама пута према манастиру је овакво стање
За шетњу по заосталом снегу су и даље потребне камашне

Нема коментара: