субота, 2. јануар 2010.

ИЛУСТРОВАНА МАПА - ВОДИЧ


(Кликните на мапе да би се повећале)

Којим путем и како се најлакше долази до манастира Нови Стјеник – Микуљ?

Посета или ходочашће Новостјеничком манастиру није тако једноставно. Доста пута се догађало да се путници – ходочасници намерници изгубе у планинским врлетима и на тај начин одустану од посете манастиру. Због тога вам предлажемо ову мапу са пропратним илустрацијама које могу бити од велике помоћи при сигурном проналажењу жељеног циља. 

Најпрепоручљивији пут до нашег манастира Нови Стјеник води нас преко Деспотовца. Из Деспотовца требамо проћи кроз села Двориште, Стењевац и Стрмостен и на такав начин доћи до рампе на Лисинама (водопад Велики Бук) где се завршава асвалт и почиње макадам. Од Лисина које су означене на приложеним мапама са бројем један (1) остају нам још три планинске тачке: Винатовача (2), Крња Јела (3) и Слатина (4). На мапама су означини у километрима и међусобни размаци међу наведеним планинским пунктовима који такође могу бити од велике помоћи при оријентисању по планинским беспућима. После Лисина пут нас води кроз живописни кањон Ресаве ка Винатовачи која је иначе и последња оаза у којој се постојано могу наћи људи. Ту је поред барака „Србијашуме“ смештен и нови ловачки дом као и нешто сељачких имања и викендица. Ту је и велики камени крст познатији као Винатовачки крст који остаје за нама заједно са сваким трагом цивилизације. Шумски макадам нас вијугаво успиње до Крње Јеле која је уједно и централна Кучајска раскрсница планинског троугла: Деспотовац, Бор, Параћин. Пут који се на овој раскрсници одваја на десно води нас до Слатинске раскрснице на коју директно излази „манастирски пут“ који води до манастира. Та путања уједно значи и силазак са макадама и почетак кретања веома лошим увек блатњавим путем до самог Микуљског камена подно кога је смештен Новостјенички манастир. 
На основној, главној приказаној мапи наведене су све четири планинске тачке на које треба обратити пажњу. На њој нарочито треба обратити пажњу на стилизоване цртеже раскрсница који прецизно показују правац (с)кретања. Остала четири додатка мапи у виду сателитских снимака датог терена показују трасу кретања кроз планинске врлети. 

Дата мапа је сврсисходна за све начине доласка до манастира. Њу може користити свако, било долазио пешке или било којим превозним средством: теренским возилом, крос моторциклом, планинском бициклом или моторним санкама (сви побројани начини доласка су у пракси више пута показани као најбезбеднији, док се путничко возило показало као подложно веома озбиљним оштећењима). 






Савети

Као најважнији савет свим посетиоцима и ходочасницима Новостјеничког манастира препоручујемо да испланирају долазак искључиво по дану јер ноћ може у многоме да отежа орјентацију кретања. Такође је важно упознати се и са временском прогнозом како нас планина не би изненадила. У зимским, снежним условима велики део зиме, па чак и пролећа, овај пут је непроходан. Ако се неко одважи на евентуалну зимску посету (авантуру) манастиру, саветујемо да се добро распита о стању овога пута нарочито на траси Винатовача – Крња Јела – манастир (целих 18 километара), пошто се тај део пута готово никада не чисти, те је у том случају долазак неостварљив. Иначе, наглашавамо да је зими из разлога непроходности и велике опасности и ризика, покушај доласка у манастир непрепоручљив (ово не важи за моторне санке и одважне искусне планинаре са одговарајућом професионалном опремом). 
   
Додатак (КЛИКНИ!)

Захваљујемо господину Александру Вељковићу уреднику сајта FREEBIKING на израђеним мапама за потребе нашег манастира.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Не заборавите да се најављени гости Микуљске пустиње увек могу окрепити у Деспотовцу, дому свештеника Стефана.

манастир Нови Стјеник је рекао...

Благодаримо оцу Стефану и његовој породици и на њиховом гостољубљу.

DovlaDubasnica је рекао...

сад сам гледао мапу где се манастир налази, и видим да је моја викендица коју сам зимус купио само 5-6 км од вашег манастира (на Дубашници).

Надам се да ћемо да се упознамо, и да ме мало упутите на скривена местаКучаја.

Са Богом