среда, 12. август 2009.

Госпојински пост


СТЈЕНИЧАНКА ВАМ ЖЕЛИ ДОБАР И БОГОУГОДАН ПРЕДСТОЈЕЋИ ПОСТ
Пред нама је Госпојински пост (назива се још и Великогоспојински пост) који почиње прексутра у петак.

Траје од 1/14. до 14/27. августа, а по строгости овај пост долази одмах после Васкршњег поста. Увек почиње на Свете Макaвeје и траје 14 дана, завршавајући се закључно са Великом Госпојином - УСПЕЊЕМ. 

У време овог поста, уље је дозвољено само суботом и недељом, риба је дозвољена само на празник Преображења Господњег, док се осталим даним пости на води. 


Историјат Госпојинског поста 

Црква је установила овај пост по примеру Пресвете Богородице, која је време пре смрти провела у сталном посту и молитви. Иако се зна де је ово најмлађи пост, историја овог поста није најјаснија. Први пут се помиње у списима Теодора Студита. Госпојински пост је коначно утврђен на Цариградском сабору 1166. Године у време патријарха Луке Хрисоверга и цара Манојла Комнена.
+  +  +
ПОУКА
Св. Јован Златоусти o истинском посту:
"Кажеш да постиш. Увери ме у то својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш са непријатељем својим, измирисе са њим. Видиш ли на улици неко лепо лице, одврати свој поглед од њега. Дакле, не само да постиш стомаком, већ и очима и слухом, и рукама и ногама исвим удовима тела. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Ноге нека посте тако што нећи ходити путевима греха. Очи нека посте тако што страсно неће посматрати лепа лица нити у зависти гледати на добра других људи. Кажеш да не једеш месо. Али, чувај се да не гуташ похотљиво очима оно што видиш око себе. Пости и слухом својим не слушајући оговарања и сплетке. Устима и језиком својим пости и уздржавај се од ружних речи и шала. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње."

1 коментар:

grufic је рекао...

Веома интересантна и поучна беседа, Христе Боже помози нам.