уторак, 4. август 2009.

Документарни филм


ЛАБАРАТОРИЈА СТРАВЕ И УЖАСА

„Монсантов свет“ ( The World According to Monsanto) наслов је документарног филма који је у Француској подигао велику буру. Причу о америчком хемијском гиганту снимила је једна француска новинарка. Ради се документрацу страве и ужаса. 

Три године француска новинарка Мари-Моник Робин је истраживала како би открила истину о америчком хемијском гиганту Монсанто. Безбројне сате провела је на интернету, пропутовала читаву планету, разговарала са политичарима, научницима, сељацима и противницима концерна. Све то забележила је у једној књизи и у двочасовном документарном филму који се као и књига зове" Монсантов свет". Филм се у јавности појавио средином 2008. године.

„Једно морамо да схватимо. Данас се много говори о генетским промењеним биљкама. Каже се да је то чаробно средство за борбу против глади у свету. Можда ће то заиста једног дана и бити. Али, оно што данас на пољима ниче, у 90 одсто случајева потиче из генетских лабораторија „Монсантоа“.

Као главни експонент генетски модификоване хране Монсанто је фокус многих анти-глобалситичких кампања посебно због семена соје и хормона раста за говедину. Јер по неким истраживањима који су вршени у енглеској, доказано је да производи ове компаније трују и изазивају разне болести код људи, и то се вешто прикрива. Још један од проблема са GMO (генетски модификованим) семеном које производи ова компанија је и то што када се једном засеје генетски модификовано семе, на том земљишту више ништа друго не може да расте. А власник семена је амерички компанија Монсанто, која на тај начин постаје "господар живота“. 

Photobucket
Монсанто је не једном лагао, фалсификовао научне студије, ућуткивао критичаре, доказује новинарка Робин у свом филму. На њене оптужбе концерн ћути и одбија сваки разговор. Али, борба Мари-Моник Робин против Монсантових малверзација тек је почела. 
Не знамо да ли постоји Српски превод овог веома важног документарца. Хрватски превод је сасвим задовољавајући. Хвала преводиоцима. 

На нашој YOUTUBE страници Stjenichanka постављен је овај шокантни документарац у целини, у виду Playlist-е у 10 спојених делова. 


УПОЗОРЕЊЕ!

За Playlist-у је важно знати да ако увеличате филм преко целог екрана аутоматско покретање дела за делом биће прекинуто.

КЛИКНИ НА СЛИКУ за Playlist-у са преводом!


Монсантов свет

Нема коментара: