понедељак, 22. јун 2009.

Сестрински манастири: Грчка

Са малим закашњењем стигле су нам слике са славе манастира Меденица.

Наши добри пријатељи као и сваке године узели су учешће у прослави манастирске славе високопланинског женског Светотројичког старокалендарског манастира Меденица који се налази дубоко у планинама централне Грчке.

Његова удаљеност од цивилизације и прилично дугачка траса земљаног планинског пута као и доста тешке зиме које их често и по месец дана одсецају од осталог света, чине овај Манастир по много чему сличан нашем.

Starec Motodije

Игуман Методије есфигменски

Духовник манастира је Есфигменски игуман старац Методије, а игуманија је рођена сестра прошлог есфигменског игумана, блажене успомене, старца Јефтимија - старица Ирина.

Gerontisa Irina

Игуманија геронтиса Ирина

Сестринство манастира се махом бави иконописом од кога се и издржавају.

Манастирској слави ове године је началствовао владика Фотије, секретар Светог Синода Грчке Истински Православне Цркве. Наравно, ту је било и доста свештенства на челу кога је био игуман Методије Есфигменски као и доста верног народа.

Met i Fot

Игуман Методије са Владиком Фотијем током славске литије 

Слава (или Панигир - како Грци кажу за Славу) је, по опису наших пријатеља из Грчке била торжествена. 

Молитвено желимо старици Ирини и њеном монашком сестринству да се спасавају у ангелском чину у славу Светог Истинског Православља и Свете Живоначалне Тројице, амин!

Sofija

Девојчица Ана, ћерка наше веома драге и блиске пријатељице Хелене

1 коментар:

Анониман је рекао...

Присуствовати за празнике у манастиру,тој скривници врлине и побожности,за сваког хришћана је од велике духовне користи и доноси радост души.