субота, 11. октобар 2014.

ИМЕНДАН ИГУМАНИЈЕ - НА МНОГАЈА ЉЕТА!

Навечерје празника
У среду, 8 -ог октобра  по грађанском календару, торжествено смо прославили  имендан наше свечесне игуманије, преподобну Ефросинију александријску, небеску заступницу њеног Високопреподобија игуманије Ефросиније. Размишљајући о врлинском животу светитељке и изузетном подвигу који је преузела на себе, док смо јој певали стихире које управо сведоче о томе, могли смо осетити макар делић њене храбрости и одлучности да презре сву сладост овог привременог живота на земљи и пригрли тескобу и скорб ради будуће радости на небу. Света Ефросинија је нама нарочито драга јер нас бодри да не клонемо у својим незнатним монашким подвизима, и својим годишњим празником увек подсећа да никада не заборавимо ону тамну и хладну ноћ када су нас екуменисти прогнали из "старог Стјеника" зарад нашег исповедања истинског Православља, јер се то десило управо на овај дан - дан када се она прославља света Ефросинија александријска.


Преподобна мати Ефросинија
И као по неком неписаном правилу, сваке године почевши од те давне 2003-ће, на празник св. Ефросиније увек наиђе изузетно хладно време, као да и сама природа учествује у томе да свима покаже хладноћу и суровост прогонитеља који се називају ''Православним''.
 Ове године прославиле смо имендан наше миле матушке игуманије Ефросиније свечаном Литургијом коју је служио наш верни баћушка Стефан, који је и те давне 2003-ће био са нама на ливади испред манастира из кога смо на силу истеране, где смо и окретали колач у славу св. Ефросиније. Да, на жалост увек је имендан наше игуманије повезан са овим тужним догађајем. Тужним, а уједно и радосним, тј. блаженим јер је Господ рекао "Блажени изгнани правди ради јако тјех јест царствије небесноје".
.
Јереј Стефан
Колач и кољиво
Свјати мученици иже добрје страдалчествоваше...

Након Свете Литургије уследила је празнична трпеза љубави. Том приликом били су уручени имендански поклони нашој матушки , као скромни дар нашег срца њеном Високопреподобију. У нашем планинском дому, далеко од било какве светске вреве прославиле смо имендан наше драге мати игуманије, која својим животом подражава житије светитељке чије име достојно носи. Рабје Божијеј всечестњеј игуменији Ефросинији подажд Господи блгоденственое и мирноје житије, здравие же и спасение и во всјем благое поспјешеније и сохрани ју на многаја љета!  

  

Нема коментара: