уторак, 9. јул 2013.

ОДБРАНА СЛОБОДНИХ СРПСКИХ ПЛАНИНА

НАТО база Bondsteel на окупираном Косову
Над Јужним Кучајем се надвио црни облак. Актуелна власт жели да уради експропријацију 2/3 овог огромног ненасељеног подручија ради проширења војног полигона Пасуљанске ливаде. Целокупан маневар проширења војног полигона Пасуљанске ливаде (16.000 хектара) за целих 11.000 хектара је у најмању руку сумњив јер ако је тај полигон задовољавао потребе некадашње ЈНА која је бројала 300.000 војника, зашто се онда ради на проширењу истог за потребе десетак хиљада српских војника. Та несразмера свакако изазива оправдану бојазан да претходна и актуелна власт овај џиновски полигон спремају за НАТО базу. 
Војни полигон Пасуљанске ливаде
Ако је ово тачно Јужни Кучај би после Бондстила на Косову који обухвата површину од 500 хектара био убедљиво највећа НАТО база у Европи. Проширење војног полигона и оснивање НАТО базе представљало би не само окупацију слободних српских планина него и еколошку катастрофу и неопростив грех према јуначким прецима и незаштићеним потомцима. Можемо само замислити огромну окупирану територију у срцу Србије са стационираним НАТО снагама и њиховом одомаћивању на нашој територији. У исто време на целој територија овог проширеног војног полигона биће забрањено кретање цивила, мештана, љубитеља природе, шумара, ловаца, планинара... Начуло се да ће се ту градити и магацини за нуклеарни отпад.
Иако опкољен, наш манастир за сада није директно угрожен јер не улази у поменуте територије експропријације.
 Ако се ова несрећа обистини манастир ће и те како осетити страхоту стране војне окупације овог подручија. Уз наш манастир угрожене су и древне српске светиње: Раваница, Света Петка, Сисојевац и Манасија на чијој се имовини, одузетој од стране комуниста после Другог светског рата, у великој већини и простире будућа НАТО база. Молимо се Богу да су наше бојазни о предаји Јужног Кучаја војним снагама НАТО-а неоправдане.

Документ о експропријацији земљишта (принудни прелаз непокретности из приватне у друштвену својину уз накнаду) за проширење војног полигона Пасуљанске ливаде:

Службени гласник РС, број 35. од  17. априла 2013.

Влада доноси
РЕШЕЊЕ

Утврђује се јавни интерес за експропријацију, односно административни пренос непокретности – земљишта и објеката на земљишту који по закону могу бити предмет експропријације, односно административног преноса непокретности, у циљу формирања, уређења, изградње и коришћења простора вишенаменског полигона „Пасуљанске ливаде“, сагласно Просторном плану вишенаменског полигона „Пасуљанске ливаде“ донетом Решењем о усвајању Просторног плана вишенаменског полигона „Пасуљанске ливаде“, Пов. Број 343-13 од 29. Априла 2011. Године, који је донео министар одбране (Шутановац, ДС), на непокретностима на територији општине Деспотовац (КО Жидиље, КО Равна Река и КО Сењски Рудник), територији општине Параћин (КО Буљане, КО Горња Мутница и КО Стубица) и територији општине Бољевац (КО Боговина и КО Подгорац).

У Београду 12. Априла 2013. године
Влада
Председник,
Ивица Дачић

Манастир Нови Стјеник се придружује свим појединцима и удружењима активираним по питању одбране Јужног Кучаја од ове несагледиве духовне, националне и природне катастрофе. Упоредо са захтевом против проширења војног полигона Пасуљанске ливаде што подразумева притисак на Владу Србије да покрену деекспропријацију наведених територија уз отпор НАТО окупацији Јужног Кучаја. Сматрамо за најбоље решење да се Јужни Кучај по хитном поступку прогласи за национални парк.

Апелујемо на све савесне људе, српске родољубе да дају свој допринос овом отпору ако никако другачија онда макар омасовљавањем отпора међу мештанима, савесним родољубима и пријатељима природе и Јужног Кучаја.  

Јовандан 2013. у слободним Српским планинама,
Јужни Кучај, Микуљски Камен,
у манастиру Нови Стјеник

Игуманија Ефросинија са свим у Христу сестрама

2 коментара:

Анониман је рекао...

Познато је да је тај крај изузетно богат извориштима питке воде, те ето још једног отива да се тај део убаци у склоп полигона. Број дивљих животиња је такође велики, те се може направити квалитетан ловни резерват где би странци долазили и ловили нашу дивљач за џабе...

Одабир овог места није случајан. Ако је истина да НАТО планира да га користи у своје сврхе, лично мислим да од складиштења опасног отпада, као што је наведено, нема ништа, јер су у Винчи већ направили један од највећих сладишта те врсте у Европи.

После рата 1999., Косово је практично уништено бомбама са осиромашеним уранијумом и боравак у таквом окружењу је почео да узима данак и међу њиховим људством. Зато мислим да они траже здравију средину за своје одабрано људство а ово је због многих разлога идеално место за то. Вежбе у нетакнутој природи, чисти извори воде, могућност коришћења постојеће инфраструктуре, могућност изградње нових капацитета...


Анониман је рекао...

Сумње су оправдане, територија полигона се припрема за страну баѕу и истовремено за изградњу постројења за прераду опасног отпада. Зато се протерују сви корисници земљишта што се није радило ни у време најцрњег комунизма. Што је најгоре, то ће се десити на земљи коју је још Свети Кнез Лазар завештао Српском народу и манастирима! Да је интерес НАТО-а да се усидре у срце Србије говори једна шокантна чињеница која огољује ову власт - Граница тог будућег војног полигона пролазиће на само три километра од пута Параћин - Зајечар, тачније, поред одмаралишта Грза. Да вас подсетим, управо том трасом треба да прође руски гасовод ЈУЖНИ ТОК!!! Мислим да вам је сад јасно зашто се све ово ради!!! Свако добро вам желим и надам се да овај ђаволски план никада неће успети!