недеља, 19. мај 2013.

Имендан преосвећеног епископа Акакија

Икона преподобног, рад епископа Акакија (1996)
На Недељу Мироносица светом архијерејском литургијом у нашем светојовањском храму на Микуљу прослављен је небески заступник нашег преосвећеног владике - преподобни Акакије Касвокаливијски. Пошто служба преподобном Акакију на словенском или српском језику не постоји на службама тог дана коришћена је делимично састављена служба коју је својевремено саставио сам владика Акакије. Иако ми немамо обичај да користимо било какве службе чак ни делове служби на савременом српској језику, јер се све наше службе искључиво певају и читају на црквенословенском језику по благослову владике направиле смо изнимак и убацили у службу сегменте ове службе преподобном Акакију написане на савременом српском језику. Овде ћемо објавити тропоар и кондак преподобноме као илустрацију целе службе. 


Тропар глас 8.

Богоносне преблажене Акакије, од младости све телесно мудровање духу си покорио, настанивши се у пештери божанственог Максима, строгим уздржањем и разноврсним страдањем, сасуд частан постао си Духа Пресветог. Сабравши монахујућих мноштво, поукама твојим као неком лествицом која усходи на небо, послао си ученике твоје: Романа, Пахомија и Никодима на подвиг мучеништва. Са њима оче непрестано се моли Христу да нам дарује опроштај сагрешења наших.

Кондак глас 2.

Засија данас пресветло и свепразнично сећање на тебе преподобни. Недајући сна очима твојим, удостојио си се још на земљи видети лице Господње и чути од Њега: Хајде за мном! Научи и нас који данас прослављамо преславни спомен твој, Акакије оче наш, да следујемо Његовом божанственом позиву и да се удостојимо ми недостојни обитељи рајских.

После литургије освећени су имендански колач и жито, а потом је у трпезарији гостопримнице, у "паломнику" уследила скромна трпеза љубави - агапе.

Кликом на ову слику отворићете галерију фотографија са имендана Владике Акакија 2013.
НАШЕМ ВЛАДИКИ И АРХИЈЕРЕЈУ
ГОСПОДИНУ АКАКИЈУ МНОГАЈА ЉЕТА!

1 коментар:

Komita је рекао...

На многаја љета Владико