среда, 14. март 2012.

МАНАСТИРУ ПОТРЕБНЕ ОСНОВНЕ НАМИРНИЦЕ

                                   
У ХРИСТУ СПАСУ

Драга нам браћо и сестре,


Као што Сте већ упућени, минула зима је била свугде изузетно тешка, па тако и за наше сестринство, прилично дуга, и још увек траје. Тренутна зима није  тако интензивна, али и даље држи шумске путеве оковане ледом и снегом. Иако у нижим пределима и градовима, обилан снег се  сасвим отопио, и  већ се осећа  близина пролећа, Кучајске планине су још прекривене снежним покривачем, са местимично дубоким снегом и залеђеним сметовима, тако да је манастир ево трећи месец потпуно одсечен од света, неприступачан и да се оде, као и да се посети. Једини могући контакт са цивилизацијом јесте са моторним санкама, а и он је веома отежан и у дужем периоду био блокиран.
Наше залихе намирница су  пришле своме крају, и већини бурића са храном, може се видети дно. Нама самима, неће бити  могуће обновити манастирске залихе хране, са нашим скромним новчаним средствима. Јер, нити ми тренутно имамо прилив средстава, нити имамо неку уштеђевину. Сву постојећу уштеђевину и пристигле донације, улагали смо у изградњу  манастира, недавну набавку Владичанских одежди, и свега што је потребно за`функционисање нашег Владике Акакија. Последње прилоге '- које смо зимус добили, уложили смо све до задњег динара у пројекат  оснивања и заживљавања  цркве на Лисинама,  јер нам је била црква хитно неопходна за овдашњу област, Ресавскога краја.
Ви сте драга браћо и сестре, до сада увек крајње пожртвовано учествовали у свим нашим напорима, пројектима, радовима. Зато и нађосмо слободу да вам се обратимо за помоћ како би  смо заједно лакше поделили наше потешкоће и неопходности.
Никако не желимо да ова молба за помоћ иде вама на штету. Потребно је прикупити колико ко може  основних намирница. Немојте ићи преко својих снага. Можда имате у оставама неку теглу џема, туршије, неке салате, сока од парадајза, било шта што можда  вам није овог часа неопходно, а манастиру ће добро доћи , свака тегла било чега што је јестиво. Тако, да помоћ у храни не подразумева само купљене намирнице, и свакоме је отворена могућност да помогне макар и са 1 теглом, било чега, и биће савршено добро свима.
Потребне основне намирнице су  шећер,  со, уље, тестенине, пасуљ, пиринач, парадајз пире, сочиво...
Оно чиме смо веома утешени и надасве  охрабрени, јесте чињеница, да је већ уследио необично снажан одзив пријатеља нашега манастира -  на  молбу сестара  за помоћ у храни. Пристигле су прве кутије са храном, и то су их  наши верници који су из далека, сами довезли у Деспотовац, најближи град манастиру, где се налази манастирски метох.
Таква  милостивост наших људи, који се, сви до једнога, налазе у тешким материјалним околностима, са малим и нередовним примањима, љубав и подршка на коју смо наишли, иако и раније није изостајала, деловала је на нас као топло пролећно сунце на вегетацију после зиме. Заиста, велики је Бог.

„  Погледа Господ, и чу, и написа се књига за спомен пред Њим за оне који се боје Господа и мисле о имену Његовом. ( Малах 3;16 ).


Сваку вашу љубав и милосрђе према нама недостојнима, записао је Господ у књизи Живота.
Добили смо позиве наших пријатеља, верника, који нису у могућности да  купе намирнице, или да их доставе , или су удаљени сувише физички, те  су нас питали на који рачун могу да уплате новац - за куповину хране.
Динарски  и девизни  рачуни се налазе на почетку нашег блога,  у поднасловима где пише ДОНАЦИЈЕ. Уколико је некоме тако једноставније да помогне манастир, него да претражује оставу или иде у куповину намирница, може и путем уплате прилога за храну да помогне , наравно, свака помоћ је заиста више него  добродошла.

 Ваше благодарно у Господу
Ново-Стјеничко сестринство. 



Нема коментара: