субота, 26. март 2011.

МАТИ ЕФРОСИНИЈА У ПОСЕТИ СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА И КАНАДИ

Кликните на слику како би је повећали

Превод објаве Америчке Митрополије Грчке ИПЦ:  
Посета Герондисе* Ефросиније нашој Митрополији, Велики Пост 2011.

С благословом нашег митрополита Павла, мати Ефросинија из Новостјеничког манастира поново ће током Великог Поста и за Васкршње празнике посетити парохије и манастире наше Свете Митрополије.

Манастир Нови Стјеник је једини женски манастир Истинске Православне Цркве у Србији. Године 2003. манастир је одбацио екуменизам Српске Патријаршије, да би потом пронашао уточиште под омофором нашег Синода Истинских Православних Хришћана Грчке. Упркос прогонима и сиромаштву (или због њих!) сестринство је постало светионик Истинског Православља у многострадалној Србској земљи.
Прошле године наша Митрополија (мала по бројности, али велика по срцу!) великодушно је одговорила на молбу монахиња за помоћ, па је тако у манастиру урађено много тога што је било неопходно. Ове године Герондиса би желела да са нама подели утиске о ономе што је у манастиру урађено, и о томе шта им је потребно у будућности. Разумљиво је да су сада свима ограничене финансијске могућности, и наше србске сестре не желе да буду наметљиве. Оне долазе првенствено зато да би ојачале наше духовне везе и да се захвале за све оно што је учињено прошле године.
Ипак, ако сте спремни да им помогнете, и намеравате да то учините баш сада, свака помоћ је добро дошла и наравно бићете благословени од Онога Који је благословио сестре у њиховој борби за Свето Православље.

Распоред:
19. март – Бденије: Свети Бесребреници (Чикаго)
20. март – Божанска Литургија: Св. Јован Претеча (Чикаго)
25. март – Акатист: Св. Нектарије (Детроит)
27. март – Божанска Литургија: Св. Спиридон (Детроит)
1-3. април – Св. Марко Евгеник (Монтреал)
4-16. април – Црквене општине у Њујорку и Њу Ингленду
Страсна Седмица и Васкршњи празници – Св. Исидор, Св. Маркела и манастир Св. Сиклитије у Њујорк Ситију

За више информација молимо позовите:
Чикаго: Леонидас Питос (708) 717-0842
Детроит: о. Стивен Ален (685) 773-9488
Монтреал: о. Никодим (514) 276-8408
Њујорк и Њу Ингленд: о. Максим (845) 679-0600
Њујорк Сити: Сестринство Св. Синклитије (516) 293-2641

*Геронтиса (Грч.) = игуманија, тачније - духовна старица

Стјеничанка:
Мати Ефросинија је отишла у још једну посету Истинитим Православним Хришћанима у САД, а овог пута и Канаду. Главни циљ посете је учвршћивање пријатељства и духовне везе међу Истинским Православним Хришћанима као и захвалност за недавно пружену помоћ и показивање реализованих пројеката проширења животног простора манастира Нови Стјеник који су великом већином остварени прошлогодишњим прикупљеним новчаним прилозима у САД. Највећи удео у тој помоћи остварен је богољубивом добротом и организацијом Америчке Митрополије Грчке ИПЦ. Наравно, у прошлогодишњој помоћи су учествовале и друге Истински Православне јурсдикције као што су РИПЦ (Архиепископ Тихон) у Америци, HOCNA (Бостонски Синод), РПАЦ у Америци (Суздаљски Синод), РПЦЗ (Мансонвил) чије су парохије или поједини клирици и верници такође великодушно помогли наш манастир.


Као и прошли пут мати Ефросинији је почетна тачка ове мисије био јужњачки град Њу Орлеанс државе Луизијана и тамо се, овај пут, десило нешто надасве неочекивано. Наиме, једна од већих локалних телевизија "WLOX" суседне државе Мисисипи направила је кратку репортажу (5 мин.) о Српском православном манастиру Нови Стјеник и пустила је у време ударног термина. Емисија је изазвала доста велико интересовање за живот српских православних монахиња које живот проводе у раду и молитви далеко од сваке цивилизације, дубоко у шумама дивљих Српских планина. Ето како је Господ устројио да семе проповеди православља падне неочекивано и на тле далеке државе Мисисипи. Ево и неколико фотографија, а у неко скорије време објавићемо и снимак саме емисије.
Телевизија јужног Мисисипија WLOX
У студију уз разговор пројектоване су фотографије манастира Нови Стјеник, његовог природног окружења и живота монахиња.
Главна водитељка гђа Ребека са мати Ефросинијом
Мати Ефросинија, гђа Ребека и сестра Сара
(Напомена: због опасности да их током боравка у Америци не помешају, због спољашњег изгледа, са муслимананкама, и мати и искушеница Сара морају све време носити крст око врата. Такав је благослов иначе издао Митрополит Павле за све православне монахиње у Америци)

Нема коментара: