уторак, 3. август 2010.

РЕГИСТРОВАНО УДРУЖЕЊЕ "НОВИ СТЈЕНИК"

Званични печат удружења "НОВИ СТЈЕНИК"

Обавештавамо пријатеље нашег манастира Нови Стјеник да је, уз не мали труд и проблеме, основано и пред државним органима регистровано удружење „НОВИ СТЈЕНИК“.

Удружење „НОВИ СТЈЕНИК“ је званично регистровано као добровољно, нестраначко, невладино, непрофитно удружење чији је циљ чување и спровођење у дело древних традиција источно - православног монаштва у монашкој заједници општежитељног типа.



Ово је за наш манастир доста значајан догађај који ће побољшати и у неку руку олакшати наш нерешени статус у односу према држави. Као што вам је познато наш манастир не припада званичној, државној, екуменистичкој СПЦ. Наш манастир је Истински Православан и припада Српској Истински Православној Цркви (која се привремено налази под Архијерејским омофором Грчке ИПЦ) која није регистрована као верска заједница из једног простог разлога – због монопола СПЦ на називе „Православна“ и „Црква“. 


У свим другим традиционално православним земљама широм света Истински Православне Цркве су слободно регистроване са својим пуним именом које наравно никако не може бити идентично и самим тим и спорно, са Државном црквом због атрибута „Истински“; на пример назив Руска ИСТИНСКИ Православна Црква суштински се разликује од назива Државне цркве – Руска Православна Црква итд.

СИПЦ неће никада пристати на такав компромис да из свог назива избрише ове три тако суштински важне речи: ПРАВОСЛАВЉЕ, ЦРКВА и СРПСТВО, што значи да ће наша Црква до даљег остати не регистрована и пред државом фактички нелегална.

Нo, регистрацијом засебног Удружења наш манастир пред државом ипак добија статус правног лица које може да поседује имовину, да има жиро рачун и остало што је потребно за нормално функционисање у оквирима државно - правног поретка, односно за комуникацију са државним органима и другим правним лицима.

У наредном периоду редовно ћемо вас обавештавати о развитку, активностима и делатности нашег удружења „НОВИ СТЈЕНИК“. 

4 коментара:

Анониман је рекао...

Мој утисак је да се превише бавите СПЦ. Није потребно много мудрости па да свако у овој држави види ко су и шта су они (већина је и увидела). То што на сајтовима ИПЦ углавном фигурира СПЦ уноси код мене извесну сумњу за коју бих волео да је Ви развејете. Бавити се њима, а не својим надзидавањем, мени говори да у најбољем случају многе духовне болести које су Ваши верници стекли боравећи у СПЦ и даље нису лечене ни излечене. О оном најгорем случају нећу сада да говорим. Сваки верник који долази у Вашу заједницу из СПЦ, долази озбиљно нарушеног духовног да не кажем психичког здравља.То је, по мом мишљењу, Ваш најтежи проблем ако сте стварно искрено предани да решите ствари. Има ту много другога, али да не трошим Ваше време, да поновим питање: можете ли ми кратко рећи у чему је Ваша суштинска разлика у односу на СПЦ? Молим Вас, немојте говорити о саслуживању са јеретицима и сличним већ добро познатим стварима. Немојте ми замерити на директности јер моје питање је добронамерно. У овој држави је већ толико било перфидних обмана да све, а посебно нешто овако важно мора да се вишеструко провери.
Са поштовањем,
Д.

Komita је рекао...

Odgovor Anonimnom

Mislim da se mi (kako vi kazete) bavimo previse SPC. Iz razloga jer je ona nasa.
Zar se Ocevi bave tudjom nemirnom decom ili svojom.
Kako sami kazete svaki vernik koji dolazi iz SPC je ozbiljno narusenog duhovnog zdravlja.
Pa izvinite, mislim da sami mozete zakljuciti gde je ta dusa i obolela.

Анониман је рекао...

Помаже Бог.
Нисте одговорили на питање: У чему је Ваша суштинска разлика у односу на СПЦ?

манастир Нови Стјеник је рекао...

Бог помогао брате, опростите на дуго чеканом одговору, мада нисмо сигурни колико је могуће објаснити суштинску разлику а да не улазимо у детаље, али вреди покушати. Елем, најважнија ствар се састоји у томе да владике као и сам патријарх СПЦ служећи са јеретицима уводи читав наш народ у јерес екуменизма, хтео он то ( народ ) или не. Помињући на Литургији јеретике, и сам постајеш јеретик јер признајеш њихову власт. Црква је живи организам и зато се јерес тако преноси и шири на све чланове Цркве, преко свог епископа. Ако је Црква заражена неком јереси онда је изгубила Духа Светога. Без Духа Светога нема благодати а то значи да нема спасења у Цркви која не пребива у благодати Духа Светога. Значи, просто речено, суштинска разлика је у томе да у СПЦ нема спасења. Болно, али истинито. Да би се спасао, мораш бити у Цркви која није у некој јереси.