субота, 21. новембар 2009.

ПАМЈАТ ПРАВЕДНАГО...


ПРЕ 24 ГОДИНЕ
На данашњи дан пре 24 године, упокојио се у Господу, трећи по реду Првојерарх Руске Заграничне Цркве – Митрополит Филарет (Вознесенски). Овог великог Исповедника Православља, Заштитника Цркве Христове од јереси над јересима –екуменизма Господ је прославио потпуно нетрулежним моштима као и даром чудотворства. Руска Истински Православна Црква канонизовала је Светитеља Филарета октобра месеца 2008. на свом великом Сабору који се одржао у граду Одеси. Тада је Саборно одређено да се дан његовог празновања премести са дана упокојења, тј. са дана када се прославља св. Архангел Михаило, на 1. децембар по православном календару (тј. 14. децембар по грађанском календару) када се прославља св. Филарет Милостиви.






Икона коју је живописао о. Акакије за потребе чина канонизације.
Иначе, Српска Истински Православна Црква још много пре канонизације прослављала је светог Филарета са великом чашћу, служећи му литургије са комплетном полијелејном службом посвећеном њему. СИПЦ је прва у православном свету издала, у виду књиге, његово житије (2000. г.). Јеромонах Акакије је међу првима насликао његову икону са ореолом, а имали смо и ту част да се наша икона, специјално живописана за ту сврху јеромонахом Акакије, користила на канонизацији светитеља.

Наши верници одавно веома поштују светитеља Филарета. По кућама држе његове иконе, моле му се, помазују се у болестима и невољама уљем из његовог кандила тако да су се десила и многа чуда исцељења његовим заступништвом пред Богом. Одштампали смо и акатист св. Филарету преведен на Српски језик у виду брошурице која се и данас може добити бесплатно у нашим храмовима. На спасење свима нека буде Аранђеловдан као и данашњи молитвени спомен на овог великог светитеља. Његове молитве да имамо!
Светитељу оче наш Филарете моли Бога за нас! 

Нема коментара: