уторак, 16. јун 2009.

Рукодеља: Угљени прах за кађење


Прво и пре свега, шта је кађење?

Кађење пред светим иконама изражава наше поштовање према светима који су на њима представљени, док кађење верујућих изражава жељу да се они испуне Духом Светим и да својим добрим делима миришу пред Господом попут тамјана. Дим из кадионице обавија оне који се моле, символишући благодат Божију која нас окружује. Кађење уопште изражава жељу оних који се моле да се њихове молитве узнесу ка престолу Божијем као што се дим тамјана подиже ка небу, и да буду пријатне Богу као што му је пријатан миомирис тамјана. Кађење се увек сједињује са молитвом; њу произноси архијереј или јереј, који благосиља кадионицу уочи кађења. У тој молитви садржана је прозба Богу да прими то кађење као духовни миомирис, то јест да људи који су присутни и моле се буду духовно угодни миомнирис Христу (2. Кор. 2,15), како би Господ, примајући кађење у свој наднебески жртвеник, ниспослао благодат Пресветог Духа Свога.

Photobucket

Кађење храма од стране свештенослужитеља

Кађење се врши и по домовима од стране укућана, свакодневно или када је неки црквени празник. Но, кађење и употреба тамјана је само спољашњи догађај и пратња онога што се у нашим душама догађа, радња која стимулише наше унутрашње молитвено стање, а никако обред довољан сам по себи .

За кађење се употребљава кадионица на малим ланцима (црквена) или ручна (домаћа) кадионица. Тамјан представља миришљаву дрвену смолу коју производе неке врсте дрвета; понекад се добија и вештачким путем од разних миришљавих материја. Жар у кадионици добија се помућу брикета (пресовани угаљ помешан са магнезијумом или барутом) или како је то у давнини рађено, помоћу угљеног праха.

Угљени прах

Предност угљеног праха је у томе што не дими у току паљења. При паљењу брикет ослобађа велику количину непријатног дима који се при коришћењу угљеног праха у потпуности избегава. Наш манастир производи угљени прах по древном светогорском рецепту од угљенисаних гранчица винове лозе. Ево неколико фотографија које прате процес производње угљеног праха за кађење:

Photobucket

Photobucket

Угљенисани штапићи винове лозе се добро истуцају или самељу

Photobucket

Потом се тај груби прах процеди да би се добио фин пудераст прах које се на сам додир пламена пали и разгорева.

Овај угљени прах за кађење, које саме сестре производе, можете набавити у нашој манастирској продавници.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Помаже Бог мати,сестре.Хтео бих да питам да ли је могуће да тај угљенов прах који правите се продаје у нашем манастиру на фрушкој гори пошто често нисмо у могућности да дођемо до истог?Ово је питање,молба и предлог ,јер је боље да помажемо наше сестринсво него одступнике купујући у њиховим продавницама у Београду и у другим местима по Србији.
Брат Варсануфије из Београда