среда, 8. април 2009.

Благослови

СВЕТОГОРСКИ ХЛЕБ

Благослов манастирa Есфигмен

Са Свете Горе Атонске из зилотског манастира Есфигмен, братија манастира послала су нам веома неуобичајен благослов – парче њихове закваске за хлеб.

Уз закваску је стигао и рецепт справљања овог чистог светогорског хлеба. 

esfigmen

esfigmenski hleb

Манастир Есфигмен и братија - пекари са само једним делом количине хлебова које спремају за преко стопедестет монаха и можда сваки дан још толико верника и поклоника

Закваска је домаћи квасац који је некада давно био нешто сасвим уобичајено јер није било куповног, у савременом виду квасца. За наш манастир овакав начин справљања хлеба, осим што је то благослов са Свете Горе, биће веома користан јер се куповни квасац у праху који смо до сада користиле није показао као најбоље решење како за хлеб тако и за црквене просфоре. 

testo

esfigmenski hleb mesenje

Тесто умешено са Есфигменском закваском и спремање векни

Закваска треба да се чува и стално обнавља, те нас то подсећа на свети огањ који се доноси из Јерусалима и који се са великом пажњом чува, тј. одржава се као велика светиња и благослов. 

efigmenski hleb priprema

hleb esfigmenski

Прва проба је успела: имамо светогорски хлеб са закваском  

Хлеб смо по рецепту умесиле и већ у првом покушају нам је успео. Отац Акакије је потврдио да се ради о идентичном хлебу какав се прави и користи у манастиру Есфигмену. Есфигменски хлеб је гушћи и тежи – ситији. Киселијег је укуса и стомак га много лакше подноси од хлеба који се прави са индустријским квасцем. Можда ће се оваква врста хлеба потпуно уобичајити и на нашој монашкој трпези.


3 коментара:

Анониман је рекао...

Помаже Бог
Веома ме занима како се добија или како се прави закваска за хлеб? Хвала на одговору

Natalija је рекао...

Pomaze Bog i srecan praznik "Rodjenja Presvete Bogorodice"!
Pozdrav sestrama u manastiru od zilota iz Danske.

Анониман је рекао...

Помогай, Боже, в Ваших трудах!