уторак, 10. октобар 2023.

Преподобна Ефросинија Александријска - имендан Новостјеничке игуманије и годишњица прогона

Ове године, на дан када Света Православна Црвка прославља спомен Преподобне Ефросиније Александријске, (08.09. по старом календару), смо прославили имендан високопреподобне игуманије Мати Ефросиније, а такође и двадесетогодишњицу страдања и прогона нашег сестринства.

(овде прочитајте опширније о прогону)

Икона преподобне Ефросиније, насликана у нашој иконописачкој
радионици, са честицом моштију свете

Преподобна Ефросинија Александријска, која је просијала веома необичним и тешким подвигом, сакривена у мушкој монашкој ризи, међу монасима, осим што је небеска покровитељка наше Новостјеничке игуманије, она је од првог дана, када је наше сестринство на њен празник, пре тачно 20 година, у манастиру Стјенику, на планини Јелици, исповедило веру Истиниту Православну, одрекавши се екуменизма и јереси званичне Српске Правславне Цркве, пред њеним претставницима, постала и наш верни заштитник и путеводитељ у ова смутна времена великог отпадништва. Онако како нас својим житијем и чврстим чувањем чистоте и девствености у мору искушења, учи да будемо јаки у монаштву и непомирљиви са грехом, тако нас тајнствено закриљује и укрепљује, на путу држања и чувања Истинског Православља и Правоживља, у сред мноштва кривих учења и саблазни. Тога дана, пре тачно 20 година, цело сестринство је, Христа ради, брутално избачено из свог манастира, где смо живели и обнављали светињу, на ливаду, без икаквог склоништа, од стране предстваника екуменистичке и  јеретичке званичне Српске Цркве.

После двадесет година, окренувши се у назад, можемо се утешити и ободрити, да нас Господ никада није оставио, да нам је од земаљских добара дао сасвим довољно, онолико колико је пропадљивом телу потребно, ни мање ни више, а душе обрадовао и обогатио даровима Вере Православне, Истините.

У нашу планинску пустињу, далеко од света, и овога пута се потрудило доста браће и сестара да дође и са нама прослави Свету Ефросинију и Веру Православну, што је за нас веома велика радост. Посебно смо били почаствовни да угостимо овом приликом високопреподбну игуманију Амвросију са њеним монахињама (Бугарска).


Свету празничну Литургију, на којој смо заједно и усрдно узнели молитве и благодарност Богу, служили су јереји из Нишке и Утешитељевске парохије, Отац Стефан и отац Јован, који су такође наши драги гости, и који су нас подржавали и били уз наше сестринство и тада, пре 20 година, приликом прогона и страдања. Пред крај Литургије освештани су славски колач и жито.

Како и приличи, после молитве, дан смо провели уз празничну трпезу љубави, и у духовним разговорима и песмама, до вечери.


ПРЕПОДОБНА МАТИ ЕФРОСИНИЈА, МОЛИ БОГА ЗА НАС!


Погледајте све фотографије у фото - албуму.



Нема коментара: