петак, 12. јул 2019.

СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЉ МАНАСТИРСКА СЛАВА





Свечана прослава манастирске славе


И ове смо године, како и доликује неизмерној величини и светости покровитеља нашег манастира, Светог Јована Крститеља, Претечи Господа нашега Исуса Христа, торжествено прославили храмовну славу. Рођење Светог Јована, тај веома радостан и светли празник, сваке године у нашу далеку пустињу, окупи велики број верника и мештана оближњих села. 
Света Литургија је служена у близини цркве, на ливади испред оближњег шумарка. Импровизовани су олтар и певница напољу, под ведрим небом, како би сви присутни могли да присутвују светој служби, јер је наша скромна новостјеничка црква мала, да би се у њој сместили сви присутни.
Свету Литургију су служили Јеромонах Максим, Јереј Стефан и Јереј Олег из Молдавије, уз прислуживање клира и присуство верног народа.
Увек нас радује присуство драгих пријатеља, познаника и добротвора манастира, да заједно узнесемо молитве и благодарност Господу и Светом Јовану који тако видљиво и штедро чува нашу обитељ и брине се о њој до најмањих ситница. Гостољубље које тај дан, и више него обично владају у овој далекој планини, само су малена жртва и благодарност Богу и свим нашим добротворима и пријатељима.
После произнесених заједничких молитви и благодарности, уследила је славска трпеза љубави, а затим цео дан смо провели заједно делећи хришћанску љубав и наду, у песмама духовним и душекорисним разговорима.





Нема коментара: