петак, 13. октобар 2017.

ИМЕНДАН МАТИ ЕФРОСИНИЈЕ, ИГУМАНИЈЕ НОВОСТЈЕНИЧКЕ

    
Имендански поклон и сестринска подршка
       Овај свети дан 25/09 (08.10), када Света Православна Црква прославља Преподобну Ефросинију Александријску, за нас је посебно важан и велики. Важан је за наш цео манастир, за наше сестринство, за наш опстанак и напредак  у Христу. Не само због светог живота и велике силе ове преподобне светитељке, чијем примеру се дивимо и по својим силама подражавамо, чије нас житије распламсава на монашку љубав и труд; и не само јер је то имендан наше Високопреподобне Игуманије Мати Ефросиније, која се животом и подвигом слободно можемо рећи уподобљава својој Небеској покровитељки, сваким даном све више и више, тако да је пред нама очигледна сила благодати која се излива из Заступничких молитиви и Небеског штита Преподобне.
Овај дан памтимо, и са нарочитом пажњом поштујемо, јер смо исти пре више од деценије провеле на ливади испред свога манастира Стјеника на Јелици, који смо саме обновиле и сачувале од коначног пропадања. Тада смо овај свети дан, имендан наше Игуманије Ефорсиније прославиле саме, уз оштро засипање неочекиваног снега и непријатељских односа припадника СПЦ, који су тада опколили наш манстир а нас из њега прогнали, али ипак уз топло срце, које је грејала сила исповедништва Вере Христове пред екуменистима. Имендански колач те вечери саме смо „преломиле“ уз срдачно појање тропара и стихира...
Преподобна Ефросинија је нас слабе али Христу одане, на челу са нашом непоколебљивом Мати, охрабрила и благословила на пут исповедништва и одбацивања од лажи екуменизма, којом су нас чланови јеретичке СПЦ покушали обманути, као што то и многима раде.
Тада кад смо остале на хладној ливади, идући једино у наручје Мајке Цркве и грејане Љубављу Христовом, нисмо знале али смо дубоко веровале да нас Господ неће оставити.

Имендански колач и жито у част Преподобне Ефросиније
     И ево заиста је тако. Слава Господу, ове смо године тај светли дан провеле у окружењу многобројних верника и пријатеља манастира, уз Свету Архијерејску Литургију којом је началстовао Његово Преосвештенство Епископ Нектарије Шумадијски, уз саслуживање неколико свештеника и осталог клира. Већ може се рећи традиционално Матин имендан прослављамо у нашем Новостјеничком метоху, манастиру Утешитељево, ради великог одазива верних и пријатеља манстира.

Света Архијерејска Литургија
          Узвишеност овог богослужења доживели су сви присутни на чијим се потрешеним и молитвеним лицима све то јасно и видело. Пред крај свете Литургије имендански колач и жито освештао је Његово Преосвештенство Епископ Нектарије Шумадијски.

Стихире и тропари у част Свете Ефросиније

Трпеза љубави


Трпезу љубави, коју смо заједно са нашом Мати Ефросинијом припремиле, поделиле смо са нашим најмилијима и свима присутнима у нашој новој кући, тј конаку, недовршеној тачније тек започетој, која упркос свеукупној немаштини и недобронамерним струјама које покушавају да нас омету, полако расте и постаје право монашко и хришћанско гнездо, не од овога света! Преко ноћи градилиште смо претворили у право топло место, сасвим погодно за прославу ове свечаности, где смо се сви осећали пријатно и спокојно. Уследило је и даривање именданских поклона, срдачних, нежних и искрених честитки!
Имендански дарови

       Велики број присутних, у Христу браће и сестара, заиста нас је веома обрадовао, утешио и охрабрио. Поздравно слово одржао је Владика Нектарије, нагласивши колико је личност Мати Ефросиније важна и битна за целу Црквену Заједницу, када су у питању послови који се тичу овога света а још више за духовна питања. Корисна Христова пчела и хранитељ и заштитељ сиротих и напаћених душа! Тако је Новостјеничку Игуманију Ефросинију, именовао Владика Нектарије у својој беседи за трпезом.
Даље су редом сви из свештеног клира произносили здравице и кратке беседе, па је и Мати Ефросинија заблагодарила свима на љубави, жртви и разумевању за наш манастир и нашу борбу, и  пожелела добродошлицу.
Попадија Марија, је својим нежним и искреним кратким говором, поздравила Мати и све њене жртве, као и цело сестринство.

Поздрав попадије Марије
         Трпеза је била укрепљујућа и освежавајућа. Као и једнодушно лепо и радосно расположење свих присутних. У топлој атмосфери, уз благочестиву песму наставили смо дружење цео дан.

ФОТО АЛБУМ
Нема коментара: