субота, 15. јул 2017.

ЛЕТЊИ СВ. ЈОВАН - МАНАСТИРСКА СЛАВА 2017


Торжественo и у радосно - молитвеном духу протекао је празник Светог Јована, наша манастирска слава. Припреме су почеле доста раније, а пред сам празник у манастир је пристигло око двадесетак ходочасника, из разних крајева Србије, који су нам увеличали претпразничну радост и заједно са нама поделили тренутке последњих припрема.
Жене су биле ангажоване око славске трпезе, док су мушкарци проводили време намештајући шатор који је требао да глуми " свечану салу ", која прима око 80 душа. Овога пута, ветра није било као отежавајуће околности, па се све лепо одвијало.




Оци и братија су такође имали припремити место где ће бити Св. Литургија, јер је наша скромна Црква премала да прими толики број људи, зато смо организовали да се служи под ведрим небом, у шумарку на двадесетак метара од Цркве.



У поподневним часовима, пристигао је и Његово Преосвештенство Владика Нектарије, који је и служио празничну вечерњу службу



Сестринска певница, појачана нашим побожним мирјанкама

Петохлебнице

Славски колач и жито

Сервирање пред служење


Света Литургија


 Мати игуманија Ефросинија са игуманијом Амвросијом

 Читање Светог Јеванђеља а потом беседа владике Нектарија


 Велики ход

 Вјерују

 Окретање колача



 Христос посреди нас - јесте и биће!

Црквени клир

Славска трпеза



Након одслужене Свете Литургије у част Св. Јована Претече, уследио је свечани славски ручак, а потом пријатни разговори, дружење и понека духовна песма...






 Обраћање мати Ефросиније - топла добродошлица и благодарност

 Духовне песме


 Весело заједничарење


Иако је код нас у Србији обичај да слава траје три дана, ми смо већ другог дана славе морале да " принудно приморамо " све верне који су остали у манастиру да нам помогну око прикупљања сена. Бојале смо се кише која је била најављивана, а ненадан број гостију манастира је био изненађујуће велики, тако да је то била повољна околност да се сено може врло брзо прикупити. Сви су орно и радосно прихватили предлог, и дохватили се вила и грабуља...сено је било прикупљено за тили час! Слава Господу и људима добре воље који помажу наш манастир, Свети Јован нека их изобилно награди за сваку жртву коју приносе Господу ради нас. 

















СЛАВА БОГУ И СВЕТОМ ЈОВАНУ!

Нема коментара: