среда, 4. мај 2016.

Васкрсење Христово!

Христос Васкрсе!

"Смрти где ти је жалац? Аде, где ти је победа?
Васкрсе Христос, и ад се стропошта! Васкрсе Христос, и падоше демони! Васкрсе Христос, и радују се анђели! Васкрсе Христос, и живот живује! Васкрсе Христос, и ниједног мртвог у гробу!"

Најсветлија ноћ Васкрсења Христовог
Невечерња светлост Васкрсења Христовог, у свој пуноти својој обасјла је пустињу Микуљску, и наша срца и душе, нашавши у смирају поста и подвига, уздигла, величином својом, до Небеске радости!
Потребно је само мало да се човек грешан радује, да окуша сладост Небеску и земаљску утеху. Само да се поклони Васкрсломе Цару Христу, Вечном и Једином Победнику!
Прошавши поприште поста, као оно што човек од своје пале природе, може принети за своје вечно добро, поклонили смо се Васкрсењу Христовом, које Само Собом носи победу и сласт свима, без разлике, који приступају чиста срца.
У нашем псутињском манастиру, у след земаљских околности и потреба, није већ неколико година служена Васкршња Литургија. Али ове је године сила св. Васкршње Литургије и нас испунила.
Свакодневни круг богослужења у овјој Најсветлијој Седмици и у овом Празнику над Празницима, чини нам велику радост и утеху. Црква нас као брижна Мајка, неоставља без духовне радости и хране, разрешујући припремљенима, свакодневно Причешћивање Божаснким Телом и Крвљу Христовом, али нам неускраћује ни земаљско скромно славље, у укусним и мрсним трпезама, песмама и свеопштој радости.
Тако да се радује цео човек и душа и тело, радује се своме Спаситељу, јер је ближи сада него икада, и зраци Његове победе падају на наше главе и милују душу и срце, надахњујући свакога на неодступну борбу до свеопштег Васкрсења!

Христос Васкрсе, радујте се! 

Васкршња Литургија и радост Празника над Празницима -  погледајте ФОТО АЛБУМ




Нема коментара: