петак, 1. новембар 2013.

МОЛБА ЗА ПОМОЋ МАНАСТИРУ ПРЕД ЗИМУ

Драги пријатељи Новог Стјеника, браћо и сестре у Христу,


Зима се ближи полако, али сигурним кораком. Сено је већ одавно покупљено, дрва полако сакупљамо, цепамо и слажемо. Недавно само побрали и последње плодове у нашој башти, а две сестре које тамо бораве током баштенске сезоне, већ су се вратиле у манастир, са кравама и магарицом који су тамо уживали у бољој испаши.


Много свежег поврћа шаренило се с почетка јесени на нашој трпези, али већину поврћа: кромпир, шаргарепу, цвеклу, црни и бели лук, паприку, купус, ћемо спаковати у подрум за долазећу зиму. Неко поврће ћемо само пажљиво ускладиштити док смо друго укиселили. Ми веома ценимо наше баштенске плодове, јер знамо одакле долазе и да нису хемијски третирани. Ипак ми не можемо да произведемо за себе довољну количину неких неопходних намирница. Да би безбрижно ушли у зиму, морамо с јесени обезбедити нпр.:700 кг кромпира, 300 кг купуса, 100 кг лука 1т брашна, 200 л уља (углавном за кандила), конзерве рибе, пиринач, 150 кг прекрупе за псе које морамо држати због вукова! Ово су само неке од потрепштина за зиму, наравно није нам потребна само храна, него и разне кућне ствари, као што су батерије, свеће итд. Све ово морамо сакупити у току овог месеца пре него почну озбиљни снегови и затворе планину. Гориво за целу зиму, за санке и агрегат (посебно сад неопходно због пумпе за воду која ради на агрегат) је такође нешто без чега се не може, а ужасно је скупо.
Захваљујући вашој помоћи, преживљавали смо већ многе сурове зиме у овим планинама, као и увек и сад вас молимо да помогнете у намирницама или новчано како бисмо успели да обезбедимо све потебно за још једну зиму. Намирнице можете донети у манастир на Утешитељево или ако нисте у могућности, ми ћемо замолити неког од верника да дође по помоћ. Све новчане прилоге можете слати на рачуне, које са потребним инструкцијама можете видети на нашем блогу у рубрици ДОНАЦИЈЕ

Примите у унапред искрену благодарност за помоћ нашем вољеном пустињском манастиру.

Нема коментара: