четвртак, 12. јануар 2012.

Традиционална заједничка прослава Крсне Славе

Лисине
На Лисинама, у подножју планине Бељаници у дому пријатеља нашег манастира чтеца Владимира Моса на неких стотинак метара од водопада Велики Бук као и пар година уназад у Божићној атмосфери прослављена је заједничка Крсна Слава светог Стефана Првомученика. Преосвећеном Владики Акакију, јереју оцу Стефану Николићу са његовом благочестивом  породицом и настојатељници нашег манастира мати Ефросинији славски колач је осветио јеромонах Нектарије из манастира Коштунића. Овим традиционалним
и за српско православље специфичним чином отпочела је прослава Крсне Славе светог Стефана Првомученика. После освећења колача и свечане славске трпезе уследило је целодневно радосно заједничарење које је украшено божићним дечијим песмама.
Ова прилика је искориштена да се представи нови храм који је још увек у фази успостављања. Овај скромни параклис је иначе први храм Ресавске епархије Српске ИПЦ. Иконостас за њега ће осликати лично Његово Преосвештенство Владика Акакије.
Узгред, ових дана Бељаницу и њено подножије покрио је снег тако да је ради приступачности Лисина путничким аутомобилима општински багер очистио пут до саме куће, док су најмлађи снег дочекали са неисказаном радошћу. Слава Богу за све!
Освећење славсог жита и славског колача
Отац Нектарије освећује три славска колача

Ломљење славског колача: Христос посрједе нас! И јест и будет!

Дечица помно прате чин освећења колача

Славска трпеза


Представљање новог храма на Лисинама
Дечије зимске радости. Уз децу отац Стефан.


1 коментар:

Komita је рекао...

Na mnogaja ljeta