петак, 8. јул 2011.

ИВАЊДАН И ОВЕ ГОДИНЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН



Манастирска слава нас је ове године затекла у сред радова на изградњи гостопримнице и унутрашњих радова на старом конаку. Прослава престолног празника – Рођење св. Претече протекла је изненађујуће мирно и спокојно без много брига и напетости у вези организације славе у планинским условима за више од сто људи, како је то уобичајено.
Имали смо ту част да нам на славу дође и Преосвећени Владика Фотије. Уз госте из свих крајева Србије било је ту и гостију из Русије, Америке и чак Аустралије. Посета сестара из Леснинског манастира за нашу славу постала је за наш манастир уобичајена традиција. Иако је био радни дан и многи због тога нису могли доћи на дан славе било је присутно око 150 људи. Све је протекло у лепој манастирској слављеничкој атмосфери. На навечерје празника одслужено је празнично торжествено вечерње, а сутрадан на сам Ивањдан јутарња и света архијерејска Литургија у којој су уз Владику Фотија узели учешће јеромонаси: отац Акакије и отац Нектарије и јереј Стефан. Пред сам крај литургије освећени су славски колач и кољиво, а после свега уследила је празнична трпеза љубави. За време трпезе мати Ефросинија је присутнима честитала Ивањдан уз неколико пригодних речи и благодарност свим помоћницима који су учествовали у реализацији славе. И на крају уследила је дечија приредба од стране групе састављене од српске и руске деце. После прве песме посвећене Часном Претечи уследиле су Руске и Српске химне: „Боже царја храни...“ и „Боже правде...“ уз које је комплетан присутан народ спонтано устао. Настављено је са духовним и патриотским песмама Србије и белогардејске Русије. Све у свему било је свима веома лепо и пријатно. Слава Господу и Његовом Часном Претечи.





3 коментара:

serbiantrueorthodox је рекао...

При овој посети преосвећеног Владике Фотија обављен веома важан разговор између њега и српског клира и дела монаштва о актуелној црквеној ситуацији у односима између Грчке, Руске и Српске ИПЦ. Разговор је био заиста користан и постоје велике могућности да на предлог Владике Фотије св. Синод Грчке ИПЦ измени свој став према Српској и Руској ИПЦ.

Анониман је рекао...

А будите љубазни, какав је тренутни њихов став према СИПЦ И РИПЦ? можда Вам је смесно што то питам али збиља не знам. не припадам истински православној заједници (још увек) схватам да сте потпуно у праву и у последње време се веома интересујем за Вашу заједницу. Ја сам у епархији Бачкој где је Буловић Свету Литургију претворио у мису и већ дуже време не одлазим у Цркву.
Хвала Бам!

serbiantrueorthodox је рекао...

На блогу Србин Истински Православан могу се наћи многе информације о тој тематици.