недеља, 18. јул 2010.

ПОЗДРАВНО СЛОВО ЛЕСНИНСКИХ СЕСТАРА НА НОВОСТЈЕНИЧКОЈ СЛАВИ 2010.

Представница Лесненског манастира мати Амвросија предаје поклон мати Ефросинији


Ваше преосвештенство, Владико Фотије, уважени оче Акакије и поштована мати Игуманијо Ефросинија, оци и матере и сестре, љубљена браћо и сестре, Христос посреди нас!

Његово преосвештенство архиепископ Тихон, наша матушка игуманија Макрина и цело наше сестринство шаљу вам своје благослове и поздраве поводом празника Рођења Св. Јована Крститеља и Претече Господњег, славе Новостјеничког манастира.



Нека молитве најчаснијег, Светог пророка и Претече Јована, нарочитог заштитника монаштва чува овај манастир још много година, тако да он процвета и буде светионик Истински Православним Хришћанима Србије! Благодаћу, као и многим чудесима и знацима свише испуњен живот Св. Јована Крститеља, његов екстремно аскетски подвиг, његова ревност за Господа и његово дубоко смирење пред Исусом, као онога који ће Га први препознати, послужили су као пример монашког живота још од најранијих дана од како је Цркве и ми се молимо да вас његов пример и даље надахњује и руководи у вашим сопственим подвизима. Заједно са Пресветом Богородицом, Св. Јован је најближи Господу и најспремнији да посредује за нас, његове најсмиреније следбенике. Нека вам његово молитвено заступништво увек буде утеха, нарочито у тешка времена.

Мати Амвросија и ја имамо част да данас овде представимо наше сестринство Леснинског манастриа Пресвете Богородице. Коа што многи од вас знају, наш манастир је тесно повезан са Србијом. Наше сестре су се нашле међу многобројним руским избеглицама, који су пронашли уточиште  у овој земљи преживевши прогон од стране безбожних комуниста. Лесњанке су се настаниле у манастиру Хопово, на подручју Фрушке Горе, и захваљујући хришћанској љубазности, великодушности и гостољубљу Српске Православне Цркве и народа, биле су у стању да сачувају наш манастир , наше обичаје и традицију. Вечити смо дужници вашој српској браћи и сестрама, и они заузимају нарочито место у нашим срцима и у нашим молитвама.  У августу 1950. године наше сестре су отишле у Француску, и управо данас, после скоро тачно 60 година, Господ нам је пружио шансу да се вратимо овде и молимо заједно са вама.

Лесњанке је у Србију довела блажено почивша Игуманија Екатерина, основатељка нашег манастира. Она је основала манастир Лесну као први мисионарски манастир на границама Руске Империје и покренула истинску обнову монаштва. Стотине младих жена следило је њен пример и многе монашке заједнице биле су основане од стране њених ученица. Она је била у стању да настви овај посао у Србији и покрене обнову српског женског монаштва такође. Њене ученице биле су игуманије Ваведења, Кувеждина, Манасије, Грачанице и осталих манастира. У овим манастирима, као и у Хопову и у осталим заједницама руске и српске сестре подвизавале су се заједно, јер у Христу нема ни Грка ни Јевреја, ни Срба и Руса, сви смо пре свега грађани Горњег Јерусалима. Мати Игуманија Екатерина упокојила се овде у Србији, и њен гроб и мошти почивају у Хопову. Ако Господ благослови, октобра ове године прославићемо 125 –огодишњиву од оснивања нашег манастира и прославићемо нашу преподобну мати Екатерину, која је верујемо стекла благонаклоност пред Господом и пребива са Његовим светитељима. Верујемо да су нас њене молитве и заступање довели назад у Србију, нашим сестрама - монахињама Српске Истински Православне Цркве. Оне су истинске наследнице и ученице српских сестара које су живеле и подвизавале се заједно са нашим сестрама у Хопову, и наша св. Мати игуманија Екатерина посредује за њих пред Троном Свемогућег, баш као што посредује и за нас.

Захваљујемо о. Акакију и мати Ефросинији на позиву и прилици да се молимо заједно са вама и имамо учешћа у овом празнику, и надамо се, ако буде Божија воља, да ћемо вас видети у што је могуће већем броју у октобру у Француској. Молимо вас да прихватите ове дарове – портрет Царских мученика Руских. Цар мученик Николај II био је даљи рођак наше мати игуманије Екатерине и велики дародавац манастира Лесне. Он је такође био искрени пријатељ Српског народа. И такође Руско звонце за вашу трпезу. Нека вас Господ све богато благослови за вашу љубазност, нека вам свима дарује све што је најпотребније за ваше спасење и нека вас штити на многаја љета!

Многаја љета и спаси Христе Боже! 


Као пратећу илустрацију овог поздравног слова објављујемо пар заједничких фотографија Лесњанских и Стјеничанских сестара на Микуљском камену:





Нема коментара: