уторак, 21. јул 2009.

НАШИ ГОСТИ

После славе у нашем манастиру служе се свакодневне литургије. Наш новорукоположени свештеник отац Стефан полако али сигурно усваја литургичку праксу. Поред литургија учествује свештенослужећи и у комплетном кругу богослужења.
Јуче су нам дошли гости из Америке. Истински Православни свештеник отац Стефан Allen са попадијом и ћерком која тренутно живи и ради у Београду.
Интересантно, два Истински Православна свештеника – два оца Стефана, имали су прилику да служе заједно литургију. Ово салуживање је заиста било за све нас благослов Божији.
Ко је наш гост и по чему је он посебан?
Photobucket
Истински Православни свештеник о. Стефан Allen
Отац Стефан Allen је био и остао верно чедо Руске Заграничне Цркве која га је својевремено примила у своја недра и одгајала га у духу Истинског Православља. У свештеника га је хиротонисао (1985.) Владика Григорије Грабе, велики православни каноничар као и дугогодишњи секретар Светог Синода РЗЦ. Његово секретарство је обухватило дуго време када су РЗЦ-ом председавала чак три од четири првојерарха - митрополити: Анастасије, Филарет и Виталије.
Отац Стефан је рођен у Римокатоличкој породици у Њу Орлеансу, Луизиана, САД. Прешао је у Истинско Православље (РЗЦ) са 26 година.
У време када су екуменистички либерали преузимали власт у РЗЦ, његова православна савест више није могла да гледа све чешћа и отворенија саслуживања РЗЦ са Званичним Светским православљем, најчешће са Српском екуменистичком Патријаршијом. Тако да је 2000 године из разлога чувања вере прешао Грчкој Истински Православној Цркви којом председава Архиепископ Хризостом (Киусис).
Сада је на дужности пароха у Грчкој цркви светог Спиридона у Детроиту, Мичиген.
Отац Стефан течно служи на Црквенословенском, Грчком и наравно на Енглеском језику. Познат је као ревносни свештеник, врсни проповедник и веома способан мисионар.
Видео камером смо направили и један видео запис веома интересантног и едукативног разговора са оцем Стефаном Allenom који ће ускоро бити доступан на нашој YouTube страници – “Стјеничанка“.
Photobucket
Два оца Стефана, две попадије и две свештеничке ћерке
Photobucket
Отац Стефан са мати Ефросинијом
Веома нам је драго да наш Српски манастир окупља око себе све више ревнитеља Истинског Православља из васцелог света.
И за нашег оца Стефана Николића ово познанство било је сигурно од велике користи.
 
Предлажемо вашој пажњи видео запис разговора са нашим новим свештеником оцем Стефаном Николићем на блогу Србин Истински Православан

3 коментара:

grufic је рекао...

Помаже Бог, браћо и сестре!
Мислим да се речима не може описати жртвовање за Православну веру свих ових људи на Кучају! Хвала теби Боже!

Чтец Урош је рекао...

Otac Stefan Alen je stvarno nesto posebno,nikada nisam sreo takvog svestenika.Mislim da ce nasem O.Stefanu biti na ukrepljenje njegova podrska.Nije slucajno da je Sv.Filaret pred samo upokojenje dao blegoslov za njegovu hirotoniju.To je bio njegov poslednji blagoslov.

nevažeći је рекао...

У припреми је интервју са о. Ственом Аленом. Материјал је врхунски. Због техничких разлога морали смо неке делове да избацимо (било је право мучење изабрати део који да се избаци пошто је све било јако, јако добро). И поред овог малог скраћивања нтервју ће на ЈУТЈУБ стати у четири дела.

Видеће те, непретерујемо...

О. Стивен је нешто посебно.

Радимо на преводу и касније на убацивању титла. Није лако. Помените све који се труде у овом душекорисном послу.