недеља, 10. јул 2022.

ИВАЊДАН - МАНАСТИРСКА СЛАВА 2022.

Новостјеничка икона Светог Јована Крститеља са честицом његових моштију
       Рођење Светог Јована Крститеља, Пророка и Претече Господњег, коме је посвећен манастир Нови Стјеник, сваке године се у нашој високопланинској пустињи свечано прославља, и окупља нас у радости и благодати празника. 
    Као и обично, и ове године неколико дана раније у манастиру су се окупили трудбеници и трудбенице, браћа и сестре у Христу, који су нам помогли да припремимо све потребно за прославу манастирске славе, и заједно да поделимо предпразничну радост. Ове године смо били посебно почаствовани и радосни, јер се на празник манастирске славе у манастиру окупио веома велики број верника и пријатеља манастира, преко сваког очекивања. Из свих крајева наше земље пристизали су гости, а из оближњих села је дошло веома много народа, који су у великој мери долазили тракторима, а једна већа породица дошла је са коњима и запрежним колима, што је био веома дирљив призор.
Заједничка фотографија са једним делом славских гостију
       Са обзиром да је манастир веома удаљен од било којег села, града и асфалта, тј. да се налази на 1000 метара надморске висине, са око 30 км шумског, неасфалтираног пута, веома је потресно а за нас велики подстрек и радост, да толики број људи пожели и успе да дође да заједно прославимо манастирску славу и принесемо жртву молитве и заједничку трпезу Светом Јовану Крститељу, нашем Небеском Покровитељу и домаћину нашег манастира, који је један од највећих светих и заиста највећи мећу рођенима од жене, како каже Свето Писмо.
Велики вход
    Свечаном Архијерејском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ Акакије Утешитељевски, са свештеницима, јерођаконом и прислужницима. На жалост, због веома ограниченог простора у олтару наше скромне и мале цркве, није могао служити сав присутан клир, као ни Преосвећени Епископ Нектарије Шумадијски, који је био наш почасни гост.
            За време Свете Литургије присутни гости, верни народ, непомично су стајали у цркви, (у мањем броју, јер је у цркви заиста мало места за верне), али и око цркве, пратећи помно молитву и песме упућене Светом Јовану. Владика Акакије је на беседи у току Свете Литургије подсетио на веома суров живот и подвиг Светог Јована Крститеља, на узвишеност његовог житија и на његову Велику светост, такође и на то да живот у оваквој удаљеној пустињи бар у маломе подражава и подсећа на живот Светог Претече у пустињи. Подсетио је на суровост живота у оваквом пустињском манаситру али и на благодат коју такав живот носи, укрепљујући тим речима верне а посебно монаштво. На крају се осврнуо на оне који се у овој Претечиној Светињи труде, подвизавају а посебно на оне који је не себично помажу, како би она напредовала, како би се монаштву у њој олакшао земаљски труд, да би више времена и снаге могло посветити молитви и духовном занимању, подсећајући да на тај начин део монашке благодати, задобијене у монашком подвигу, прелази на оне који помажу манастир.
       На крају свете Литургије, како и обичај налаже освећени су славски колач и жито. Након тога уследила је славска трпеза, свештенство и игуманија Ефросинија дизали су здравице и угодне беседе за трпезом. На нашу велику жалост још увек нисмо у могућности да угостимо све присутне госте за једном заједничком трпезом, која у след недостатка славске трпезарије, се служи под већим војним шатором. Тако да сваке године славску трпезу слижимо у неколико различитих манастирских већих просторија. Али ипак, слава Богу, то није умањило свечаност и радост славског празника. Остатак овог прелепог сунчаног дана провели смо у пријатним разговорима са нашим драгим гостима, шетњи по манстирском имању и духовним песмама. Док су гости и даље пристизали, до касне вечери. 

СВЕТИ ЈОВАНЕ, ПРОРОЧЕ, ПРЕТЕЧО И  КРСТИТЕЉУ ГОСПОДЊИ МОЛИ БОГА ЗА НАС!

Нема коментара: