РУКОДЕЉЕ

ИКОНОПИС
Новостјеничка иконописачка радионица иконе израђује искључиво древном византијском техником иконописања са јајчаним темперама и позлатом, на посебно обрађеним и препарираним дрвеним даскама. Оснивач и главни надзорник наше манастирске радионице је јеромонах Акакије. Отац Акакије је успешно окончао двогодишње школовање на Атинској ликовној академији на одсеку Византијске уметности код једног од најпознатијих савремених Грчких иконописаца професора Константина Ксенопулоса. Уз ово школовање у Грчкој, о. Акакије се интересовао и за Руски иконописачки стил, тако да је сарађивао и са неколико Руских иконописаца. Дугогодишњим радом створио је свој сопствени стил иконописања - мешавину Грчког и Руског иконописа. Овај специфичан стил, који су многи познаваоци иконе назвали аутентичним Српским иконописачким стилом, данас верно чува наша манастирска радионица.  

+  +  +
РАДИОНИЦА ЗА СПЕЦИЈАЛНО ИЗРАЂЕНЕ
 КАШИРАНЕ ИКОНЕ


   Наша манастирска рукодеља, поред сликаних икона обухвата и израду кашираних икона. Ово не подразумева само обично, просто лепљења папирних икона на даске. Квалитетно одштампане репродукције, лепимо на даске и украшавамо их позлатом, уз фину ручну гравуру по злату. Уметнички вредне насликане (живописане) иконе, веома су тражене и пожељне, али исто тако и многима неприступачне, понајвише ради финансијских разлога. У жељи да се пред молитвама и пред кандилима верних, ипак нађу сличне насликаним, лепе и квалитетне иконе, приступили смо овом, не много познатом начину израде икона. Квалитетно отштампане иконе, на квалитетном папиру, фиксирамо на даске па их затим оплемењујемо позлатом, а потом их ручном гравуром украшавамо најразноврснијим уметничким орнаментима. Икона може бити потпуно позлаћена и богатије украшена, или само са позлаћеним ореолом светитеља и рамом иконе, и простијих орнамената и украса, у зависности од жеље и могућности. У могућности смо да израдимо најразличитије величине и формате икона. Акценат у стварању ових икона стављамо на репродукције икона које су насликане у нашој иконописачкој радионици. Неке од радова наших иконописаца можете видети овде у галерији наше иконописачке радионице Иконописачка радионица
Наравно, по договору правимо и друге репродукције иконе, по поруџбини и жељи, свих светитеља и празника. Оне су заиста подобне да генерацијама красе и штите дом као славске иконе, као кућни иконостас али и као добар и леп дар.
Овако израђене иконе незаостају много по свом квалитету за сликаним иконама, али су далеко приступачније. Будућу да се у њих улаже заиста много труда, времена и ручног рада, да је свака од њих уникатна и посебно украшена ручним радом, оне много ни по својој уметничкој вредности и лепоти  незаостају ни за насликаним иконама.

За све информације и поруџбине можете нас контактирати на телефон 065 92 111 01.                                    
Неке од кашираних икона наше радионице:         

ТКАЊЕ