субота, 25. јун 2022.

МОНАШКО САБРАЊЕ

У недељу Светих Отаца, почетком јуна месеца, у нашем манастиру Нови Стјеник, спонтано је дошло до малог монашког сабрања, где смо имали част да нам гости буду уз нашег Владику Акакија, Архиепископ Софроније Северноруски и Сантпетербушки из Русије и игуманија Амвросија заједно са својим сестрама, монахињама из манастира Портаитисе (Бугарска).

Сабрање је започело како и приличи, светом архијерејском Литургијом, коју су служили два поменута архијереја. Архијерејска Литургија је у нашем пустињском манастиру веома ретка и за нас велики благослов. После Литургије, као што и обичај налаже уследила је трпеза љубави. 

Духовни разговори
             
Монашка шетња

Заједно смо проводили време у шетњи околином манастира и у дугим духовним разговорима. Владика Софроније будући пун духовног и животног, манастирског искуства много нам је говорио о свом манастиру, својим монасима и монахињама, и њиховом манастирском животу

Три су дана прошла као један, најкраћи трен и морали смо да се растанемо. И тужни и радосни, тужни јер се физички растајемо, а радосни јер смо духовно заиста били укрепљени и оснажени. У нади да ће се овакво монашко сабрање опет, убрзо поновити, како би смо се чешће у монашкој борби, крепили на оваквим бујним изворима благодати Божије, растали смо се са нашим драгим гостима.

           
       

Нема коментара: