четвртак, 8. август 2024.

Нови духовни пројекат у новом свету

Са благословом архиепископа Андроника Њујоршког и Севернамеричког (Руска Загранична Црква) и епископа Акакија Утешитељевског (СИПЦ), наша мати Новостјеничка игуманија Ефросинија (Николић) добила је ново послушање служења духовним потребама цркве кроз формирање нове монашке заједнице у Сједињеним Америчким Државама при Руској Заграничној Цркви. Духовну бригу о нашем манастиру Нови Стјеник преузео је епископ Акакије до оспособљавања и постављања нове настојатељнице.

Игуманија Ефросинија (Николић) и игуманија Ефросинија (Молчанова) са сестрама из манастира Лесна (Француска) и манастира Портаитиса (Бугарска) у храму Светих новомученика и исповедника руских при духовно - просветном центру Маунтен вју са катакомбном светињом иконом Пресвете Богородице Спаситељке оних који пропадају.

Монашко сестринство се оснива при духовно – просветном центру Mountain View (близу градића Schoarie, држава Њу Јорк) који се налази под црквеном јурисдикцијом Руске Заграничне Цркве, под председавањем архиепископа Андроника (Котларова). Mountain View се налази на отприлике 250 км од града Њу Јорка, а на 70 км од манастира Џорданвил. Имање се протеже на површини од око 24 хектара са предивним ливадама, шумама и два језера богата са рибом. Јелени и медведи су чести гости овог живописног места. Главни конак поседује 25 келија подељених на приземље и спрат са засебним купатилом за сваку келију. Велика предивно живописана црква са златном руском куполом и руским крстом на врху ослања се на главни конак. Конак такође поседује велику трпезарију и пространу професионалну кухињу, огромне подруме, помоћне објекте, гараже за машине и аутомобиле, радионице итд.




Домаћин духовно -просветног центра Mountain View (Маунтен вју), господин Јура Георгијевич Лукин, веома је благодаран што је српска игуманија мати Ефросинија (Николић) са благословом владике Акакија (СИПЦ) послата у САД да преузме дужност настојатеља женског монашког сестринства при ДПЦ Маунтен вју, за чији долазак и преузимање ове дужности се усрдно залагао годинама уназад.

Игуманија Ефросинија (Николић) са домаћином ДПЦ Маунтен вју господином Јуром Лукином и са његовом супругом Екатерином

Слика лево: Светитељ Филарет Њујоршки са игуманом Елеонског манастира РПЦЗ у Јерусалиму Андроником Котларовим. Слика десно: Архиепископ Андроник Котларов са игуманијом Ефросинијом (Николић) у ДПЦ Маунтен вју (држава Њу Јорк, САД). 

Као прва настојатељница игуманија Ефросинија (Николић) у сарадњи са леснинском игуманијом Ефросинјом (Молчановом) преузела је на себе бригу оснивања и развоја женског монашког сестринства при ДПЦ Маунтен вју, које дејствује под покровитељством историјског манастира РЗЦ  Лесна из Француске.

Манастир Лесну, који је већ деценијама тврђава Истинског Православља у Европи, основала је преподобна мати Екатерина (у свету грофица Јевгенија Ефимовска), са благословом светог Амвросија Оптинског, светог Јована Кронштатског и под покровитељством цара мученика Николај II Романова. Старац Амвросије је благословио светој Екатерини да оснује нову монашку заједницу у складу са њеним позивом, која би била како аскетско место молитве, тако и место мисионарско - милосрдне активности. Свети Јован Кронштатски је прорекао да ће манастир свете Екатерине бити кошница из које ће се разројити многи други манастири. Ово пророчанство се дословно испунило када је леснинско сестринство у време Руске револуције пребегло из Русије у Србију, где је захваљујући благодатним, готово надљудским напорима свете Екатерине, женско монаштво, које је под вековним турским ропством затрто и угашено, тада сасвим обновљено и оживело. Сестринству Лесне је додељен манастир Хопово, где се света Екатерина упокојила, где је и сахрањена и где и сада почивају њене свете нетрулежне мошти. Из леснинког манастира никло је тридесет других женских манастира у Србији. По комунистичкој окупацији Србије, сестринство Лесне је поново било принуђено да бежи од комунизма, овога пута  у Француску, где монахиње живе и до данас.

Руски загранични манастир Лесна (Француска) са св. Јованом Шангајским и св. Филаретом Њујоршким. 

Може се рећи да се на такав начин српско женско монаштво одужује руском јер данас српска игуманија преузима на себе благослов оснивања руског манастира у САД.

Поред већ постојеће главне славе храма Светих новомученика и исповедника руских, ДПЦ Маунтен вју, монашко сестринство је посвећено икони Пресвете Богородице „Спаситељке оних који пропадају”. Ова икона која се у манастиру Лесна чувала као велика светиња већ је премештена у ДПЦ Маунтен вју . Она је светиња Руске катакобне цркве, а у Лесну ју је из СССР донела катакобна монахиња Магдалина (Ноздрина), која ју је добила од свог духовника, новомученика светог Серафима Загоровског, који је прослављен заједно са другим новомученицима и исповедницима Русије од стране Руске Заграничне Цркве 1981. године.

Икона светог новомученика Серафима Загоровског (Харковског) са катакомбном светињом
иконом Мајке Божије "Спаситељке оних који пропадају"

Навешћемо овде кратко житије оца Серафима Загоровског и његове иконе Пресвете Богородице Спаситељка оних који пропадају:

„Отац Серафим, у свету протојереј Николај, био је на служби у Харкову као познат и вољен пастир међу харковским верујућима у духу и сили сличној светом Јовану Кронштатском и то на прелазу у XX век, у време када је тамо епископовао митрополит Антоније (Храповицки), потоњи првојерарх Руске Заграничне Цркве. Млади студент права, Михаил Максимович, будући свети Јован Шангајски, волео је да присуствује на службама оца Николаја. У почетку, оца Николаја није привлачио свештенички позив, желео је да буде глумац. Ипак, покоравајући се жаркој жељи своје удове мајке, пристао је да буде рукоположен. Додељена му је парохија у малом, удаљеном селу,  где је подлегао тешкој депресији и очају. У таквом тешком духовном стању једне ноћи се жарко помолио пред његовом иконом Богородице „Спаситељке оних који пропадају“ и десило се чудо. До тада депресивни млади свештеник претворио се у ванредно ревносног пастира и проповедника. Монахиња Магдалина је упознала оца Николаја када је имала 16 година, дошла је на једну од његових Литургија са групом пријатеља. Била је толико дирнута његовом службом и беседом да је тада одлучила да се придружи женској заједници коју је основао отац Николај…“

После револуције, када су бољшевици преузели власт, отац Николај је као убеђени монархиста и антисергијанац ухапшен и прогнан у озлоглашени соловјецки логор (некадашњи Соловјецки манастир из XV в. кога су бољшевици затворили и претворили га у логор) где је тајно примио монашки постриг са именом Серафим у част светог Серафима Саровског кога је веома волео. Мати Магдалина га је пратила и у изгнанству, чинећи све што је могла да ублажи његове патње и помогне му у сведочењу Православља. Након његове смрти, емигрирала је у Француску у такође емигрантски руски зарубежни манастир Лесна, доневши са собом вољену икону оца Серафима „Спаситељка оних који пропадају“. У манастиру Лесни је и окончала свој живот у миру, остављајући као драгоцено наслеђе ову катакомбну светињу.

У овим све мрачнијим временима, посебна је утеха да ће та икона бити покровитељица новог женског монашког сестринства које ниче у Сједињеним Америчким Државама.

Више информација о овој монашкој заједници  можете пронаћи на веб-сајту:Religious and Cultural Center (mvroc.org).

Асторија, игуманија Ефросинија (Николић) са браћом и сестрама Србима из Америке при Руској Заграничној Цркви у Светотројичком храму РЗЦ (најстарији историјски храм РЗЦ у Америци)

Молимо молитве свих вас, за успех овог новог духовног подухвата, а све оне који желе топло позивамо да посете ово прелепо место и придруже се на краће или дуже време новом монтенвјуском сестринству у молитвама и послушањима. Контакт информације се могу пронаћи на горе наведеном веб-сајту.

Манастир Нови Стјеник, на празник Светих Царских Мученика 4/18. јул 2024.

Нема коментара: