уторак, 27. септембар 2022.

Свакодневница: Башта и брање печурака

 И још рече Бог: Ево, дао сам вам све биље што носи семе по свој земљи, и сва дрвета родна која носе семе; то ће вам бити за храну. - Постање 1:29

„Највећа од врлина је молитва; темељ молитве је пост.“ – Св. Игњатије Брјанчанинов. Аскетски огледи; о Посту

Пост је неопходан део монашког живота, као и сваког хришћанског живота.  Пошто монаси стреме да живе рајски живот, наша исхрана састоји се највише од биљне хране, што је одувек била најбоља храна за душу и за тело. Сваке године обрађујемо малу башту, што нам упркос кратке летње сезоне у планини, ипак приушти барем мало свежег домаћег поврћаЗаједнички рад у башти је дивна прилика за молитву и за зближавање једних са другима

Сечење коља се брзо заврши помоћу моторне тестере

Увек има нешто да се ради – скидање заперака и везивање парадајза

Иако је планинско лето кратко за домаћу башту, ипак је  Божија башта дарежљива другим јестивима:  посебно богатсtво, што нас увек радује, је мноштво јестивих гљива које расту у нашој  близини. Сваке године наше сестре које су стекле ову вештину, уживају да иду у потрагу за печуркама када су добри услови, тј. после захлађења и кише. Сакупљање печурака није мала одговорност пошто постоје и отровне које јако личе на јестиве.

Сакупљање печурака дивна прилика за молитву и служење ближњем

После динамичног живота у сред манастира, где преко лета врви од посетилаца и разних активности, тиха шетња кроз шуму  је одлично време да саберу не само печурке, него и мисли. 

Шума је ризница мноштва богатства

Када се лето  претвара у јесен, почињемо да размишљамо о скупљању хране за предстојећу зиму. Печурке које скупљамо служе нам као укрепљујући јесењи оброци а могу да се чувају и за зиму. 

Сецкање и чишћење од земље и инсеката

Нешто иде одмах на трпезу

Кад уживамо у овим оброцима, не можемо да се не сетимо како је св. Јован Касијан морао да се помири са чињеницом да његово монаштво неће никад моћи да пости као египатски оци.

То још више важи и за нас. Ми не можемо да се похвалимо снажном конституцијом, а наше зиме захтевају од нас доста енергије и снаге да функционишемо у таквим тешким, снежним и хладним условима. Најпростије свакодневне обавезе, као што су брига о стоци, су врло захтевне.  Често морамо чистити гомиле и гомиле снега само да би се кретали око манастирског имања. Печурке које пастеризујемо у јесен су врло значајан извора протеина за време дуге зиме када долазе и  најдужи постови

Пастеризација



 За новајлије нудимо кратак каталог наших јестивих гљива:

Сунчанице - Macrolepiota procera

                        Слика приказује мало старију печурку – млађе су скроз беле

Наћи светлуцаве сунчанице по магловитом дану је посебно задовољство. Има лак, меснати укус и може се спремати на различите начине, на пример поховати.

Коралке 

Постоји више од 200 врста коралки, а многе од њих су отровне. У нашој области зна се да јестиве коралке расту на трулим пањевима, док отровне расту на земљи, тако да их је лако разликовати. Није само да личи на морске плодове по изгледу него и по укусу.

Буковаче - Pleurotus ostreatus

Као што име каже, расту на букви. Врло сочне и укусне док су младе.


Вргањ - Boletus edulis


Сваки гљивар највише се радује када нађе овог краља шуме. Теже га је наћи јер са лишћем. То су убедљиво најукусније печурке и просто пуне карактера!


Један сладак мали вргањ, као из бајке

Мало импозантнији примерак који смо нашли

Шампињон, калуђерка  - Agaricus campestris

Не треба ни заборавити ове слатке, скромне печурке које највише личе на домаће куповне шампињоне . Нама је било посебно интересантно јер се у неким областима ове печурке називају „калуђерке“ – а ми смо их нашли да ничу око цркве и поред гробова наших сестара! 

Изблиза

Мале калуђерке печурке око цркве и гробова наших сестара нас подсећају на наше коначно пристаниште – смрт- али и на наду у спасење и васкрсење у Царству Небеском.                                               

 Наш прост живот нас учи благодарности Богу за све. Чак и скромне печурке славе Бога на свој начин подстичући нас на трезвеност.

Певајте Господу песму нову, певај Господу сва земљо!

Пс.96 


Слава Богу за све!

Нема коментара: