среда, 14. октобар 2020.

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ И ГОСТИ ИЗ РУСКЕ ЗАГРАНИЧНЕ ЦРКВЕ

 

На празник Покрова Пресвете Богородице наш манастир је почаствован посетом високе делегације Руске Заграничне Цркве са групом ходочасника из САД. 

Архиепископ Андроник Њујоршки и Северноамерички и архиепископ Софроније Санктпетербурски и Северноруски уз пратњу неколико свештеника РЗЦ, дошли су у Србију ради поновног успостављања евхаристијског општења између Српске и Руске Заграничне Цркве, које се остварило кроз свечано саслуживање 28.09/11.10. 2020 године у манастиру Утешитељево (Извештај са овог догађаја можете погледати ОВДЕ).

Били смо веома почаствоване да архијереји  РЗЦ посете и наш пустињски манастир и благослове нас. Посебно нам је било драго да је у овој групи ходочасника била и игуманија леснинског манастира из Француске, мати Ефросинија (Молчанова).

На навечерје празника Покрова Пресвете Богородице, организовано је више теренских возила како би се гости из РЗЦ превезли од подножја планине до Микуљског камена.

Сви присутни у манастиру, сестринство, трудбеници и присутни верници, били смо затечени хришћанском љубављу и отвореним, топлим срцем наших гостију. Молитвени и радосни, Руси су донели велики благослов и радост нашем манастиру.

Ову благодатну радост увећало је и присуство иконе која је насликана у част стогодишњице Руске Заграничне Цркве.

Постојала је бојазан да ће време на дан Покрова Пресвете Богородице бити лоше, како је и уобичајено за тај јесењи период код нас на планини. Тим пре, јер су претходне дане обележили густа магла, тмурно облачно небо, кише, јаки ветрови и хладноћа.

Ипак, тога дана неочекивано је свануо ведар, сунчан и топао дан као да је нашу планину сама Мајка Божија покрила својим покровом од сунчаних зрака.

На дан празника Мајке Божије, у нашем храму светог Јована Крститеља, служена је свечана Архијерејска Литургија, којом је началствовао наш духовник, преосвећени епископ Акакије, уз саслуживање српског и руског свештенства.





Због скромних димензија нашег олтарског дела храма, није било могућности да својим учешћем увеличају празничну литургију и присутни архијереји РЗЦ.

Неке делове Свете Литургије појали су на предивном хорском руском напеву појци и свештеници РЗЦ. Прелепо руско појање, ових дубоко духовних и молитвених људи, дирнуло је до суза све присутне у храму.


У својој беседи, у току свете Литургије, поред похвала Пресветој Богородици, владика Акакије је присутним гостима говорио о манастиру Нови Стјеник, о томе да су сестре одабрале баш овакво пустињско усамљено место угледајући се на древно монаштво. Као и то, да разна лишавања, злопаћења и отежани живот у оваквим пустињским условима живота, попут најплодније земље, нарочито погодују развијању монашких добродетељи и пустиножетеље на тајанствени начин приближавају Богу.

После богослужења, које је све нас, и домаћине и госте подједнако испунило неисказаном благодаћу Божијом и молитвеним усхићењем, уследила је свечана трпеза љубави.

Иако веома мала за овакве прилике, манастирска гостопримница преиспуњена гостима, била је и преиспуњена и узајамном хришћанском љубави и радости.

Без обзира што се пре овога сусрета нисмо познавали са нашим гостима и имајући у виду чињеницу да живимо континентима удаљни једни од других, изненадила нас је неизмерна међусобна љубав у Христу, разумевања, топле речи упућене једни другима у наизменичним здравицама, које су у неким тренецума доводиле до сузне потресености.






Ипак, најважније је било међусобно надахнуће, међусобне утехе, саосећања и подстреци за не баш тако лак хришћански добродетељни и исповеднички живот у данашње апостасијно време.

После духовног и телесног окрепљења госте је провела по целом манастирском имању и манастирским објектима наша игуманија мати Ефросинија.



Обострано, много смо овога дана утешили једни друге, а све то под благодатним Покровом Пресвете Богородице чија благодат нас је  сабрала на дан Њеног Празника у нашем скромном планинском манастиру.

На крају дана, госте смо испратили уз звоњаву звона и дирљиво опраштање. Обећавајући једни другима молитвено сећање.

Пресветој Богородици слава и хвала за овакав предиван благодатни дан и догађај који нам је уприличила Својим свечасним чудотворним Покровом!

ПРЕСВАТАЈА БОГОРОДИЦЕ СПАСИ НАС!

3 коментара:

Unknown је рекао...

У нашем манастиру увек је предивно,волео бих следеће године да као некад дођем на камповање и уживам у тој благодати

kizanakic@gmail.com је рекао...

Sve na slavu boziju.

Dusan Ostojic је рекао...

Где год је чин уједињења и слоге
слуга Христових,ту је празник и светло наде за стадо које чека Пастира свог.У доба неразума,нечовештва и свеопштег пада,ето лепе вести али и обавезе
да се Светло Љубави Господње шири
на све сужње,жедне и гладне истине,правде и утехе на Путу Спасења.