среда, 22. април 2020.

ВАСКРСЕЊЕ  ХРИСТОВО
 ВЕЧНА ПОБЕДА НАД СМРЋУ!


У слободним Српским планинама јужног Кучаја, далеко од свих лажних вести и информација којима се данас крајње агресивно окупира и мучи цело човечанство, далеко од антихришћанских забрана и прогона цркве услед лажно режиране  "пандемије", торжествено је прослављено Васкрсење Христово.  

У данима пред сам празник над празницима, Светлог Васкрсења Христовог, скрушеног и покајног духа пратили смо страдања и смрт на Крсту, Господа нашега Исуса Христа, кроз потресна богослужења, која су прописана за сваки дан страсне седмице, а почевши од Христовог уласка у Јерусалим (празник Цвети) на добровољна страдања за сав род људски, за сваког човека који је икада рођена на земљи, или ће се родити чак и за све оне који Га опет и опет, па и јавно, не плашећи се, као што то и данас можемо видети свуда око нас кроз све сегменте и дела савремене безбожне власти, изнова распињу.
Надахњујући се речима богослужбених песама, које прате сав овај ток страдања Христових и неизказивог и људском уму потпуно несхватљивог домостроја људског спасења, у скривеном делу срца ишчекивали смо радосно Васкрсење Христово, победу на сваком смрћу и сваким злом!

У поноћ Васкршње ноћи, дочекивали смо Васкрслог Христа литијом и свечаним песмама Христос Воскресе!!! Орило се кроз ноћ Кучајских планина и далеко одјекивало празнично појање и радосне васкршње песме, мирис најфинијих одабраних тамјана ширио се до звезданог неба, ноћни мрак је блистао колико од празничних свећа толико и од зрака благодати. Још само пре те ноћи Васкршње, планина је својом, још увек од зиме "мртвом"  и огољеном вегетациојм крила лепоту и рађање пролећа...а са Васкршњим јутром, озеленоле је све око нас, свако дрво, свака ливада, тако рећи на наше очи је планина олистала и процветала, сва се природа пробудила и славила са нама Васкрсење из мртвих! Птичице су певела и будиле у срцу топлу радост и наду вечног живота, а деца нису престајала да звоне и по цео дан, опет на свој начин славећи Победу над победама Васкрсење Христово!


У нашем манастиру је све ове дане провело неколико хришћанских побожних породица, са децом и других верника, како би у миру и спокоју прославили Васкрс. Лепо је било провести време са богобојажљивим људима који прослављају Бога и жељни су истинитог живота у Христу. Заједно смо припремили све потребно за празник и заједно смо саборно узносили молитве на богослужењима. Сва три дана Васкрса је служена света Литургија, а дане смо проводили у заједничарењу, духовном укрепљивању и певању богомољачких песама, а деца у игри на бескрајним зеленим ливадама... Свету Васкршњу Литургију је слижио јереј Стефан уз прислуживање јерођакона Арсенија.
Верујемо и знамо, да Христос јесте Онај Који ће победити сваку овоземаљску таму и зло, ма колико оно изгледало надмоћно и силно, у овоме тренутку. Ми хришћани знамо да смо у војсци Победника, Који Својим Васкрсењем уништи пакао и све његове силе сатре под ноге Своје Војинствујуће Цркве! Зато свагда радосно кличимо:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

фото албум

2 коментара:

Mira је рекао...

ВАИСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Слава Богу за све!

Unknown је рекао...

Dragi nasi Oci ,moli te se za nas sviju ,za nas narod Pravoslavni. Jovana