понедељак, 08. јануар 2018.

СРБ ЈЕ ХРИСТОВ, РАДУЈЕ СЕ СМРТИ!!!

У Новостјеничком параклису
Сваке године када се пред сам празник Рождества Христова, приближи празновање славе наше зимске цркве, светог преподобномученика ђакона Авакума, неможемо а да се изнова не удивимо и застанемо у хитрој свакодневници, пред немерљивом љубави и подвигу овог светог, чији молитвени покров са поносом и страхом поштујемо и славимо. Немерљива је његова неустрашивост и вера, која и данас крепи верне али и посрамљује неверне. Ове смо године имали част, да нам на нашој скромној манастирској слави буде гост и јереј Стефан, јер су планински путеви за чудо, били сасвим отворени. Тако су свечану, славску Литургију у славу Светог ђакона Авакума, служили манастирски јеромонах Максим и јереј Стефан.

Благодатно и спокојно протекла је манастирска слава. Читајући житије оживљавали смо сваки део мучениковог живота и страдања, потрешени и задубљени у силу љубави и вере којом беше опијен млади ђакон, не баш тако сасвим давно. Житије светог ђакона Авакума
Београд попут Јерусалима, има своју Вија Долороса (Пут суза) којом су, као Христос на путу ка Голготи, вековима корачали мученици и свеци. Ова каменита стаза, махом заборављена, водила је преко калемегданске тврђаве, затим вијугавом стазом поред цркве Ружице и Капеле Свете Петке до Доњег града и обале Дунава. Први београдски (сингидонски) мученици пострадали већ 314. године, били су свети Ермил и Стратоник.  Истим путем, пре 202 године, прошли су и свети новомученици игуман Пајсије и ђакон Авакум, којих се данас молитвено сећамо, а у нашем манастиру свакодневно молитвено памтимо ове свете и велике мученике Христове, којима смо и посветили наш зимски параклис. 
Током Хаџи-Проданове буне 1814., која је на крају, довела до делимичне самоуправе у Србији, Милош Обреновић је помогао Турцима да угуше побуну уз услов да се не свете преживелим устаницима. Међутим, после гушења побуне, Турци су похватали око 300 виђенијих Срба. Међу ухваћенима су били и игуман Пајсије, игуман Генадије, син му Стојан и ђакон Авакум, који су пребачени у Београд и тамо оковани у кули Небојши, подно Калемегдана. Игумана Пајсија су одмах, са већим бројем других Срба, набили на колац за пример непослушним становницима тадашњег Београдског пашалука. После тога дошао је ред на игумана Генадија, његовог сина Стојана, као и на ђакона Авакума. Пред извођење из тамнице, Турци заробљеним Србима понудише да пређу у Ислам и да тако сачувају свој живот. У страху, игуман Генадије постаде Мула Салија, а његов син Стојан постаде Реџеп. Пребодобни Авакум, то је одбио.
Од тврђаве, до простора око  данашњег Народног позоришта где се налазила Стамбол капија подно које су се извршавала погубљења, под шибама и увредама, свети Авакум на леђима је уместо крста носио колац на коме ће страдати. Кад му је пришла мајка, и с плачем молила да се потурчи како би сачувао свој живот, одговори јој овај дивни Христов војник: „Мајко моја на млеку ти хвала, ал’ не хвала на твоме савету. Нема вере боље од хришћанске! Ко се боји Бога Истинога, нe боји се људи ни демона. Срб је Христов, радује се смрти.

По народном предању, када Турци видеше да ни мајчине сузе не помажу, сами приђоше Авакуму и, већ намештајући колац на коме ће да га погубе, понудише му поново да се потурчи. Одговора свети Авакум: „Умиру ли Турци некад?“, па када су му потврдно одговорили, он је додао: „Благо томе ко раније умре, омање је муке и греха!“Запамтите, то се десило пре само 200 година! Колико смо у миру потпали под туђи утицај за само пар генерација?  Колико као народ знамо о херојском подвигу наших отаца? Колико своју децу учимо о јуначким делима наших мученика?  Имамо историју, и људе којим треба да се дичимо, и зато је на свима нама, да се лоша традиција промени.

Погледајте како смо прославили овог дивног и великог спрског мученика.
Фото албум
Преподобномучениче ђаконе Авакуме
моли Бога за нас!

Нема коментара: